Italija – Bolonja, grad torenjeva i lukova

Italija – Bolonja, grad torenjeva i lukova

Grad je prestonica italijanske pokrajne Emilija-Romanja i danas ima oko 380 000 stanovnika. Mnogi ga zovu i grad lukova jer ima više od 38 km lukova u centru i 4 km lukova u kontinuitetu koji povezuju centar sa crkvom Madona Di San Luca koja se nalazi na brdu nedaleko od grada. Prvi poznati stanovnici koji su živeli na ovim prostorima su Etrutrci negde oko 1000 p.n.e (grad Velzna/Felsina) zatim Kelti (Bona) da bi ove prostore zauzeli rimljani (Bononia).

Italija_Bolonja_Evropski_gradovi_first_minute_autobusom_akcija
Toranj Asineli visok je 97 m i jedan je od tornjeva koji je očuvan u jako dobrom stanju

Tokom srednjeg veka Bolonja je bila 5 grad po veličini u Evropi. U gradu postoji najstariji univerzitet u Evropi koji je osnovan 1088 god. Srednjovekovno jezgro grada (najveće u Italiji) je izuzetno očuvano, poslednja velika rekonstrukcija završena je 1970 god. Grad se nalazi na raskrsnici važnih puteva na severu Italije i zbog toga je bio važan trgovački centar u srednjem veku.

Italija_Bolonja_Evropske_metropolo_first_minute_autobusom_akcija
Neki od torenjva su očuvan do 1/3 svoje visine i korišteni su kao stambeni objekti

Tornjevi Bolonje su jedan od prepoznatljivih simbola grada a izgrađivani su u glavnom tokom XII i XIII veka. Za vreme zlatnog doba grada postojalo je preko 150 torenjeva, da bi do danas ostalo sačuvano (delimično ili u potpunosti) ukupno 21 toranj. Uloga tornjeva uglavnom je bila odbrambena. Svaka trgovačka porodica za sebe je gradila toranj koji je bio i simbol statusa. Gradnja 60 metara tornja trajala je 3-10 godina.

Italija_Emilija-Romanja_Bolonja_Evropski_gradovi_first_minute_autobusom
Trgovacki grad Bolonja imao je nekada veliki broj kanala koji su služili za transport robe

Dva markantna tornja danas su simbol grada: toranj Asineli, 97 m visine (sagrađen u 10 veku, nakrivljen 2-3 metra, da bi u 15 veku bio preuređen u kulu stražaru) i toranj Garisenda, 47 m visine (nakrivljen je čak 3,2 m).

Italija_Bolonja_Evropski_gradovi_last_minute_autobusom_akcija
Balovi u Bolonji imaju dugu tradiciju jer ovaj deo Italije je dugo bio pod jakim uticajem Habzburške monarhije

U gradu Bolonji možete provesti nekoliko dana a da ipak ne obiđete sve zanimljivosti grada koje se sreću na svakom koraku. Postoji mogućnost da se popnete na neki od torenjeva koji danas predstavljaju prave atrakcije i da uživate u predivnom pogledu na staro jezgro grada i okolinu grada.

Italija_Bolonja_Evropski_gradovi_first_minute_minibus_akcija
Centar grada uvek vrvi od putnika i glasnih ali dobronamernih lokalaca koje možete sresti na svakom uglu

Fotografije: april 2017