Italija – Ravena Emilija-romanja, crkva San Vitale

Zaštitnik grada Ravene je Apolinarije ravenski, učenik apostola Petra. Grad je danas druga komuna po veličini u Italiji (posle Rima). Prvi stanovnici bili su Umbri, Tesalci ili Etrurci. Grad postaje rimska kolonija 89 pre.n.e. Tokom 49 pre.n.e u gradu Cezar okuplja vojsku i prelazi Rubikon. Cezar osniva vojnu luku CLASSE.

Italija_Ravena_Vizantijska_umetnost_mozajici_evropski_gradovi_autobusom_akcija

Luka je bila opasana zidinama i najveći deo rimske flote nalazi se u njoj. Imperator Trajan gradi 70 km akvadukt krajem drugog veka. Zbog velikog broja kasno rimskih i ranovizantijskih objekata pod zaštitom UNESCO-a nalazi se na 8 lokaliteta.

Italija_Ravena_San_Vitale_evropski_gradovi_autobusom_akcija

Iako se u gradu i okolini nalazi više značajnih spomenika kulture bazilika San Vitale među njima zauzima posebno mesto. Bazilika San Vitale je osveštana 548 god. i predstavlja najznačajniji spomenik ranohrišćanske umetnosti.

Italija_Ravena_San_Vitale_mozajici_evropske_metropole_minibusom_akcija_first_minute

U arhitekturi bazilike oseća se uticaj istoka gde klasični tip Konstantinopoljske trobrodne bazilike dobija centralnu kupolu (crkva Sergija i Vakha u Konstantinopolju). U crkvi se nalazi veliki broj izuzetnih imperijalnih vizantijskih mozaika među kojima su najpoznatija dva na kojima su predstavljeni car Justinijan i carica Teodora odvojeno sa svitom.

Italija_Ravena_Vizantija_mozaik_evropski_gradovi_autobusom_akcija_first_minute

Mozaici predstvljaju vrhurnsku ranovizantijsku umetnost gde se često upotrebljava velika količina zlatnih kockica u mozaiku. Pored zlata primetna je i upotreba kvalitetnog kamena različitih boja koje mozaicima daje posebnu živopisnu notu. Ako se zaputite u Ravenu ne propustite priliku da obiđete ovu crkvu i vidite najlepše vizantijske mozaike na svetu koji predstavljaju vrhunac ranohrišćanske umetnosti u svetu uopšte.

Italija_Ravena_Emilija_romanja_autobusom_povoljno_akcija_last_minute

Fotografije: april 2017