Rumunija – Banat, Temišvarska katedrala

Rumunija – Banat, Temišvarska katedrala

Banat je mahom ravničarska oblast podeljena između Rumunije, Srbije i Mađarske. Rumunski deo je najveći, srpski nešto manji dok je Mađarskoj pripao veoma mali deo ove oblasti. Glavni grad rumunskog Banata je Temišvar. Grad se nalazi svega 45 km od srpske granice i danas ima oko 320 000 stanovnika.

Rumunija_Banat_Temisvar_Katedrala_autobusom_izlet_akcija_povoljno_first_minute
Vucica sa blizancima krasi trg Pobede ispred katedrale

Ovi prostori bili su naseljeni tokom neolita, a prva poznata plemena bili su Dačani. U srednjovekovnim dokumentima grad se prvi put pominje pod imenom castrum Temesiensis, 1212 god. Danas u gradu živi oko 85% rumunskog pravoslavnog stanovništva dok ostatak čine, Mađari, Nemci, Srbi i dr. Katedralna rumunska crkva u Temišvaru zbog svog neobičnog izgleda na prvi pogled privlači veliku pažnju posetilaca. Gradnja crkve trajala je od 1936 do 1940 god. a hram je posvećen trojci svetih jerarha.

Rumunija_Rumunski_Banat_Timisvar_Katedrala_autobusom_izlet_akcija_povoljno
Katedrala rumunske pravoslavne crkve u Temisvaru

Crkva je građena u nesvakidašnjem pravoslavnom stilu koji je zapravo mešavina, vizantijskog i moldavskog stila. Crkva ima ukupno 11 kula i one nemaju svoju direktnu analogiju. Katedrala je dugačka 65 m, široka 32 m a visina najviše kule iznosi 96 m. Unutrašnjost hrama može da primi 4000 vernika i dekorisana je veoma raskošno sa ikonostasom 135 m2, koji je prekriven tankim zlatnim premazom.

Rumunija_Banat_Temisvar_Katedralna_crkva_autobusom_izlet_akcija_povoljno
Centralna dominantna kupola visoka je 96 m

Pod crkve izrađen je od mermera sa brojnim geometrijskim ukrasima. Na crkvi danas postoji sedam električnih zvona čija težina iznosi ukupno 8 tona. U kripti hrama nalazi se izuzetna kolekcija stare crkvene umetnosti, kao i mošti zaštitnika banatstih rumuna Josifa.

Rumunija_Banat_Temisvar_Katedrala_autobusom_izlet_akcija_povoljno_last_minute
Unutrasnjost crkve je veoma raskosno dekorisana sa velikim brojm pozlacenih povrsina

Ova crkva privlači veliko interesovanje zbog svojih grandioznih dimenzija ali i specifičnog stila gradnje. Temišvar je danas moderan grad koji poseti veliki broj turista godišnje koji obavezno posete ovu izuzetnu crkvu.

Rumunija_Banat_Temisvar_Katedrala_autobusom_izlet_akcija_obilaza_sa_vodicem
Nocni poglde na osvetljenu katedralu poseban je dozivljaj

 

Fotografije: septembar 2019