from 0 RSD
Book Now

Vršac & Usamljena planina

Not Rated

Trajanje

7 sati

Tip ture

Dnevna tura

Veličina grupe

30 ljudi

Jezici

Srpski

Highlights

  • Banat prestavlja geografski region koji je podeljen između Rumunije, Srbije i Mađarske. Naš deo Banata pripojen je Srbiji nakon završetka Prvog svetskog rata, zaslugom velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina. Najviša kota u Banatu i Vojvodini nalazi se na Vršačkim planinama (Gudurički vrh 641 m). Na južnim padinama Vršačkih planina nalazi se srednjovekovni manastir Mesić. Manastir su podigli kao svoju zadužbinu braća Jovan i Maksim Brankovići, poslednji izdanci srpskih srednjovekovnih vladara. Na suprotnoj strani planine nalazi se manastir Središte koji je sagrađen krajem XV veka, takođe kao zadužbina poslednjih srpskih despota. Manastir je posvećen svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu. Iznad grada Vršca nalazi se Vršačka kula koja vekovima motri na grad u podnožju. Kula je podignuta nakon pada Smedereva kao sklonište od budućih turskih najezdi. Grad Vršac poznat je od davnina a danas broji oko 30 000 stanovnika. Tokom XIX veka u gradu su živeli brojni srpski trgovci i prosvetitelji. Jedan od najpoznatijih prvaka Srba prečana bio je Jovan Sterija Popović. On se smatra ocem srpske drame, osnovao je Narodni muzej u Beogradu i učestvovao je u brojnim institucijama za dobro svoga naroda. U gardu se i danas nalazi Sterijina kuca koja je pretvorena u muzej posvećen ovom srpskom velikanu.

U cenu je uključeno / u cenu nije uljučeno

  • prevoz turistički autobusom ili minibusom, video & audio oprema, klima
  • obilasci prema programu,
  • troškovi organizacije putovanja,
  • pratnja licenciranog turističkog vodiča.
  • individualni troškovi koji nisu predviđeni programom.

Opis ture

Jednodnevni izlet 11.11.2020. (sreda) Polazak iz Beograda u 08:00 h (parking pored Brankovog mosta na Ušću preko puta skejt parkića). Vožnja do srenjovekovnog manastira Mesić. Manastir Mesić.. Manastir je sagrađen u XV veku i zadužbina je braće Jovana i Maksima Brankovića.U ovom manastiru stolova je episkop Vršački krajem XVII veka.  se nalazi u selu Izvor 18 km istočno od Paraćina. Prvobitna trolisna crkva bile je velikih dimenzija i treća po Manastir je više pusta stradao o Turaka ali ga je verni narod ponovo obnavljao kao važno mesto sabora Srba prečana.

Nakon obilaska manastira krećemo na pešačku turu predivnim Vršačkim bregom. Pešačka tura traje 12 km koji ćemo laganim tempom preči za 4 sata. Nakon uživanja u prelepoj prorodi stižemo do manastira malo Središte. Ovaj srednjovekovni manastri podigli su posledjni srpski despoti krajem XV veka. Početkom XVIII veka Turci su srušili manastir.Nakon dugugodišnjeg propadanja manastriska crkva je obnovljna 1995 godine od kada manastri ponovo živi. Nakon nanastria odlazim na Vršačku kulul odakle se pruža predivan poglda na grad Vršac ali i veliki deo našeg Banata. Utvrdjenje se sa sigurnošću pominje prvi put u mađarskim pisanim izvorima u prvo trećini XV vekaDanas je potpuno obnovljena Donžon kula a na lokalitetu se mogu videti ostaci palate, cisterne i odbanbenih zidova. Naša poslednja detinacije u programu je grad Vršac.U gradu veliki broj znamenitosti. Obićićemo trg Teodosija Vršačkog, Apoteku na stepenicama, sabornu crkvu Sv. Oca Nikolaja, vladičanski dvor, gardsku kuću kao i rimokatoličku crkvu Sv. Gerharda. Nakon pešačke ture predvideli smo slobodno vreme za ručak i individualne aktivnosti. Povratak u Beograd očekuje se u večernjim časovima. Kraj programa.

 

Important notes

Durations

Full day (7+ hours)

Tour's Location

from 0 RSD

Inquiry

You might also like