from 0 RSD
Book Now

Klisura reke Grada & manastiri Lelic i Celije

Not Rated

Trajanje

8 sati

Tip ture

Dnevna tura

Veličina grupe

55 ljudi

Jezici

Srpski

Highlights

  • Klisura reke Gradac spada u jednu od najlepših u Srbiji, bistrina vode sa mnogobrojnim izvorima i prelepa priroda koja krasi ovu klisuru čine je pravim biserom valjevskog kraja. Pored lepote prirode ovu turu krase i dva manastira koje ćemo posetiti, a to su manastiri Lelić i Ćelije, poznati po tome što se u njima nalaze mošti dva najveća svetitelja u našem narodu prošloga veka, Sv.vladike Nikolaja Velimirovića i ave Justina Popovića. Imaćemo priliku da čujemo zanimljive priče o životu manastira i ova dva velika duhovna uzora Srpske pravoslavne crkve.

U cenu je uključeno / u cenu nije uljučeno

  • prevoz turistički autobusom ili minibusom, video & audio oprema, klima
  • obilasci prema programu,
  • troškovi organizacije putovanja,
  • pratnja licenciranog turističkog vodiča.
  • zdravstveno osiguranje,
  • individualni troškovi koji nisu predviđeni programom.

Opis ture

Jednodnevni izlet 04.07.2020. (subota) Polazak na izlet u 8:00 (sastanak 30 min. ranije na parkingu pored Brankovog mosta, preko puta skejt parkića – novobeogradska strana). Nakon vožnje autobusom dolazimo u poznati manastir Lelić odakle počinje naša pešačka tura, praktično od izvora do ušća i to preko vode, ukoliko nam vremenski uslovi dozvole. I ovoga puta ćemo imati tzv. suvu opciju za one koji žele da uživaju pored reke, a ne žele da se kvase. Svi zajedno krećemo na turu od manastira Lelić i spuštamo se do Jakog izvora i dalje niz reku sve do etno restorana Skok po skok.

Tu se deo grupe razdvaja i oni koji idu kroz vodu nastvaljaju preko reke nizvodno sve do Degurićke pećine i dalje do Tadića mlina, gde nas čeka vozilo.Duža tura kroz vodu je dugačka oko 15 km i reka se gazi na više mesta. Što se tiče kondicije nije fizički zahtevna što znači da mogu poći i deca, a mesta na kojima se prelazi reka je otprilike najdublje u visini kolena (oko 0.5m). Na par mesta ćemo stati gde je moguće okupati se i rashladiti.Ovo je tura za celodnevno uživanje, što znači da nikuda ne žurimo. Oni koji se odluče za suvu, odnosno kraću turu (10km), ostaju da uživaju u čarima reke, a nakon toga polaze ka manastiru Ćelije i gde treba da savladaju uspon od 963 stepenika do mesta gde ih čeka vozilo (druga opcija je asfaltim putem koji je dugačak oko 2km, ali je lakši. Restoran SkoposkokNa putu uz stepenice su na više mesta postavljene klupe za odmor, tako da ne bi trebalo da bude problema. Polazak za Beograd je planiran do 20:00, a dolazak na parking do 22:00.Potrebna oprema: ranac, planinarske cipele ili adekvatana obuća udobna za dužu šetnju po neravnom terenu, voda, hrana iz ranca, odeća prilagođena vremenskim uslovima i presvlaka, oprema za kupanje i prostirka za ležanje na travi.

Important notes

Durations

Full day (7+ hours)

Tour's Location

from 0 RSD

You might also like