from 1900 RSD
Book Now

Lepenski Vir i Golubačka Tvrđava

Not Rated

Trajanje

Tip ture

Dnevna tura

Veličina grupe

55 ljudi

Jezici

Srpski

Highlights

  • Istok Srbije predstavlja jedan od najlepših delova neše zemlje. Planinski masiv koji preseca moćna reka Dunav formira Đerdapsku klusuru koja je ujedno najveću klisuru u Evropi sa dužinom većom od 70 km. Upravo ovde na granici Srbije i Rumunije nalazi se mesto gde je Dunav najšili (6.5 km) i gde je najuži (170 m) tokom svog čitavog plovnog puta. U ovoj klisuru se pre više od 10 000 god. živeo čovek Lepenskog Vira koji je napravio prvo stalno naselje na Evropskom kontinentu. Ljudi iz Lepenskog Vira su napravile prve monolitne statue u Evropi čija je visina iznosi 68 cm. Ovi lovci sakupljači su lokalno pripitomili važnog pomoćnika, pas. Dunav je jako dugo bio granica Rimskog carsvta stoga se u klisuri nalaze brojni rimski kastrumi od kojih se samo neki mogu obići. Nedaleko od Golubca nalazi se istoimena tvrđava po kojoj je grad dobio ime. Moćno utvrđenje sa 10 veličanstvenih kula prvi put se pominje u Mađarskim izvorima sredinom XIV veka. Glavna uloga utvrđenja bila je da kontroliše trgovačke brodove koji su plovili Dunavom koji do dan danas nije izgubio na značaju. Veličanstvena klisura sa predivnim prirodinim lepotama koje se mogu kombinovati sa bogatim kulturnim nasleđem predstavalja izuzetno mesto koje trebate videti.

U cenu je uključeno / u cenu nije uljučeno

  • prevoz turističkim autobusom ili minibusom, video & audio oprema, klima
  • obilasci prema programu,
  • troškovi organizacije putovanja,
  • licencirani turistički vodič.
  • Ulaznica za Golubačku tvrđavu 650 din.
  • Ulaznica za Arheološki lokalitet Lepenski Vir 500 din.
  • individualni troškovi koji nisu predviđeni programom.

Opis ture

Djerdapska klisura

Polazak iz Beograda u 09.00 h, sa parkinga na Ušću, pored Brankovog mosta (preko puta skejt parkića). Upućujemo se ka međunarodnom autoputu E-75 kojim se vozimo do isključenja za Požarevac.

Vožnju nastavljamo kroz pitome predele, sve dok pred sobom ne ugledamo Dunav drugačiji od onog koji smo navikli u gradu!

Na samom ulazu u Đerdapsku klusuru, imate osećaj kao da ste na moru jer na ovom mestu, ova moćna reka je široka 6.5 km!

Nedaleko od savremenog grada Golubca nalazi se i Golubačka tvrđava.

Golubačka tvrđava na Dunavu

Utvrđenje je podignuto na mestu gde se nekada nalazila i rimska granična utvrda.

Današnje veličanstveno utvrđenje se prvi put pominje sredinom XIV veka, ali ne možemo sa sigurnošću znati da li su ga sagradili Srbi ili Mađari.

Golubačka tvrđava je sagrađena na strateški veoma važnom mestu – ulazu u Đerdapsku klisuru. Od davnina do danas, Dunav je bio najvažnija trgovačka ruta starog kontinenta. Stoga nas ne iznenađuje da su se mnogi narodi borili da kontrolišu ovaj trgovački put.

Velelepna Golubačka tvrđava je imala i svoju luku, a danas ima 10 moćnih odbrambenih kula.

Djerdapska klisura i pogled na Dunav

Nakon obilaska tvđave nastavljamo dalje kroz Nacionalni park Đerdap, sa prelepim pogledom na gotovo netaktnutu prirodu.

Posle pola sata vožnje stižemo na mesto koje sa nalazi preko puta markantne stene Treskavac.

Prema pojedinim istraživačima, ova stena odigrala je presudnu ulogu da se lovci u pokretu smire i sagrade svoje stalno naselje.

Planina Treskavac

Pored dobrih prirodnih resursa – vode i vira, koji su bili pogodani za ribolov, nikada nećemo sa sigurnošću znati šta je stanovnike Lepenskog Vira zadržalo baš na ovom mestu.

Današnji očuvani tragovi kuća trapezastog obilka sa ognjištima, predstavljaju unikatan uvid u stambenu organizaciju mezolitskoh ljudi.

Zahvaljujući arheološkim otkrićima, znamo da su stanovnici Lepenskog Vira imali pripitomljene pse, koji su im verovatno pomagali tokom lova.

Pored tragova svakodnevnih aktivnosti, sačuvani su tragovi religije i kosmologije, koju samo delimično možemo naslutiti dok gledamo neke od skulptura koje su pravili.

Lepenski Vir Stari grad muzej

Praroditeljka, Adam i Danubius su samo neke od čuvenih skulptura za koje nismo sigurni da li predstavljaju božnastva ili pretke stanovnika Lepenskog Vira. Ribolika lica, ali i realistične predstave ljudskih glava, samo potvrđuju kompleksnost njihovog verovanja i rituala.

Sahranjivanje mrtvih u sedećem položaju ispod podova kuća potvrđuje da su poštovani članovi zajednice imali poseban tretman prilikom sahrane.

Kultura Lepenskog Vira porestaje da postoji krajem sedmog milenijuma, ali nama danas ostaje da se divimo ovoj veličanstvenoj zajednici koja je stvarala svoj svet i svoju kulturu na obalama moćnog Dunava.

Lepenski Vir mezolitski arheološki lokalitet na Dunavu

Nakon obilaska lokaliteta zaputićemo se do Kapetan Mišinog brega odakle se pruža predivan pogled na Dunav i okolne planine.

Nakon slobodnog vremena za ručak, vraćamo se nalaz istim putem koji smo došli. UBeograd stižemo u ranim večernjim časovima.

Započnite putovanje kroz vreme i prirodu sa ovom jedinstvenom arheološkom turom. Rezervišite svoje mesto danas!

Golubacka tvrdjava

Important notes

Durations

Full day (7+ hours)

Tour's Location

from 1900 RSD

You might also like