from 1600 RSD
Book Now

Novi Sad i Sremski Karlovci

Not Rated

Trajanje

Tip ture

Dnevna tura

Veličina grupe

Neograničen broj

Jezici

Srpski

Highlights

  • Sever Srbije predstavlja je ravničarski predeo sa kojeg se izdižu dve niže planine, Fruška gora i Vrsački breg. Na padinama Fruške gore sagrađeno je ukupno 38 manastira zbog čega se ovaj kraj naziva Srpska Sveta Gora. Ovom prilikom posetićemo jedan od 18 živih, pravoslavnih manastira koliko ih danas ima na obroncima planine. Blaga klima i plodna zemlja pogoduju uzgajanju vinove loze, tako da ćemo imati priliku da upoznamo jednu od poznatijih vinarija u Sremskim Karlovcima. U okviru ove ture obilazimo i moćno austrijsko utvrđenje Petrovaradin, odakle se vidi centar Novog Sada koji Srbi sa ponosom nazivaju Srpska Atina. Tokom šetnje pešačkom zonom grada, od pravoslavne do katoličke crkve, imaćemo priliku da napravimo pauzu i probamo tradicionalne specijalitete Vojvođanske kuhinje.

U cenu je uključeno / u cenu nije uljučeno

  • prevoz turističkim autobusom ili minibusom, video & audio oprema, klima obilasci prema programu
  • licencirani turistički vodič
  • troškovi organizacije putovanja
  • zdravstveno osiguranje
  • individualni troškovi koji nisu predviđeni programom

Opis ture

Manastir Krusedol

Polazak iz Beograda u 09.00 h (parking na Ušću, pored Brankovog mosta – preko puta skejt parkića), odakle do manastira Krušedola stižemo nakon kraće vožne od oko jednog sata.

U okviru Nacionalnog parka „Fruška Gora„ danas živi 18 manastira Srpske pravoslavne crkve.

Naša prva destinacija, Manastir Krušedol, sagrađen je sredinom XVI veka u srpskom srednjovekovnom stilu. Ovaj manastir je središte Eparhije Sremske, Srpske Pravoslavne Crkve i mesto gde počivaju mošti poslednjih srpskih srednjovekovnih vladara iz dinastije Branković.

Unutrašnjost crkve je dva puta freskopisana. Prvi put tradicionalnim, pravoslavnim freskama kada je manastir završen, a drugi put  sredinom XVIII veka nakon velike obnove u baroknom stilu. Manastir Krušedol je dosta sličan manastiru Novo Hopovo (spoljašnjost manasitra je četvorougaona, i oba su originalno zidana od žute cigle sa crvenim krovom).

Trg Slobode

Nakon obilaska manastira Krušedol i kraće vožnje lokalnim putevim, stižemo u malu, bajkovitu varošicu Sremske Karlovce.

Ovaj čuveni gradić danas ima svega 9000 stanovnika i predstavlja zasebnu opštinu. Moderna istorija grada koju su ispisali srpski trgovci započinje krajem XVII veka, kada su se i doselili na ove prostore.

Nakon velikih seoba, Sremski Karlovci zauzimaju posebno mesto u životu Srba na prostoru Habzburške Monarhije. S toga nas ne iznenađuje da baš ovde, bogati trgovci obnavljaju brojne manastire. Ujedno se grade novi manastiri i crkve, ali i osnivaju važne narodne institucije koje imaju za cilj očuvanje kulturnog identiteta naroda.

Sremski Karlovci postaju zaštitni simbol kvalitetnih vina, srpske kulture i duhovnosti.

Vladicanski dvor

Fruška Gora obiluje osunčanim plodnim padinama, većim delom prekrivenim bogatim vinogradima, odakle dobijamo kvllitetne sorte grozdja.

Pored tradicionalno kvalitetnih belih i crvenih vina specijalitet Sremskih Karlovaca i Fruškogorskog vinogorja predstavlja slatko aromatizovano vino – Bermet. U podrumima vinarije koji su građeni krajem XIX veka imaćemo priliku da probamo baš crni Bermet.

Vinarija Bajilo

Sledeća destinacija u okviru našeg programa je Petrovaradinska tvrđava.

Ova moćna fortifikacija rasprostire se na 112 hektara, a njena gradnja je trajala od 1692. do 1780. godine. Tvrđava je podeljena na gornji i donji grad, a podzemlje se sastoji iz 4 nivoa hodnika čija fascinantna dužina iznosi punih 6 km!

Za vreme Napoleonovih ratova ovde su se nalazili delovi Bečke riznice, što govori o sigurnosti tvrđave.

Zgrada arsenala i dugačka kasarna, samo su neki od originalno očuvanih objekata koji su i danas obojeni u žutu boju Austro-Ugarske monarhije.

Na predivnom Petrovaradinskom vidikovcu, nalazi se i stari sat koji je simbol grada Novoga Sada.

Naša pešačka tura započinje kod Dunavskog parka, nedaleko od Vojvođanskog Muzeja.

Dunavskom ulicom koja i danas pleni svojom gospodskom arhitekturom a građena je po ugledu na Beč, stižemo do Vladičanskog dvora.

Arhitektonski ukrasi na zgradi dvora ukazuju na povratak istočnim-pravoslavnim tradicijama.

Patrijarskijski dvor

Nastavak šetnje vodi nas do Srpske Pravoslavne Crkve koja je posvećena Sv. Đorđu. Svoju poslednju veliku obnovu u baroknom stilu crkva je doživela je 1851. god.

Potom, Zmaj Jovinom ulicom stižemo do Trga Slobode, na čijem se centralnom delu nalazi spomenik Svetozaru Miletiću.

Ovaj prelepi trg krase brojna stara zdanja i to: Gradska kuća, Hotel Vojvodina, katolička crkva posvećena Devici Mariji kao i tri raskošno dekorisane vile bogatih trgovaca.

Dunavska ulica

Nakon što obiđemo pravoslavnu i katoličku crkvu, naša destinacija će biti Novosadska Sinagoga. Ova sinegoga je druga po veličini u Evropi, i jedan je od retkih primeraka koji nisu stradali tokom Drugog svetskog rata.

Posle lagane šetnje Novim Sadom, imaćete dovoljno slobodnog vremena za individualne aktivnosti ili ručak. U centru grada postoji veći broj restorana sa tradicionalnom, domaćom kuhinjom i vegetarijanskom kuhinjom.

Nakon uživanja i odmora, u toku popodnevnih časova krećemo nazad za Beograd.

Petrovaradinski sat

Important notes

Durations

Full day (7+ hours)

Tour's Location

from 1600 RSD

You might also like