from RSD2600
Book Now

Zlatibor: Gostilje i Stopica pecina

Not Rated

Duration

Tour Type

Daily Tour

Group Size

55 people

Languages

Srpski

Highlights

  • Zapadna Sribja okićena je brojnim planinskim lepoticama od kojih su najpoznatije Zlatibor, Tara, Zlatar itd. Zlatibor predstavlja jedni od najposećenijih planina koja zauzima povrsinu opd 1000 km2. Najviši vrh je Tornik (1496 m) gde se nalazi skijalište zlatibor sa preko 7000 m skijaških staza različitih kategorija. Zlatibor ujedno predstavlja i vazdušnu banju prilagođenu za šetnju planinarenje ali brojne druge avanturističke aktivnosti. Na planinise nalazi Gostiljki vodopad koji sa svojim slapovima predstavlja jedan od najlepših u ovom delu Srbije. Nakon obilaska vodopada odlazimo u staro Selo Sirogojno gde ćemo imati prilike da se upoznamo sa načinom zivota ljudi koji se nije menjao vise stotina godina sve do početka modernog ubrzanog načina zivot posle drugog Svetskog rata. U selu cemo imati priliku da promamo Zlatiborske specijalitete od kojih je nadaleko cuvena komplet lepinja u vrhu ponude. Nakon Sirogojan odlazimo u Stopica pecinu koja uprkos tome što nema neku spektakularnu (1691 m) duzinu privalči brojne posetioce svojom lepotom koja je olicena pre sevega u pećinskom vodopadu ali i brojnim bazenima (kadama) koji su nastali radom podzemnih voda pre vise miliona godina.

Included/Excluded

  • prevoz turističkim autobusom ili minibusom, video & audio oprema, klima
  • obilasci prema programu,
  • troškovi organizacije putovanja,
  • licencirani turistički vodič.
  • zdravstveno osiguranje,
  • individualni troškovi koji nisu predviđeni programom.

Tour description

Polazak iz Beograda u 8:00 ispred vašeg smeštaja ili sa unapred dogovorenog mesta. Vozimo se autoputem do Ovcar-kablar klisure koja se nalazi nekih 130 km udaljeno od Beograda. Od klisure putovanje nastavljamo magistralnim putem preko Uzica i Cajetine do planinskog centra Zlatibor. Zlatibor je prostrana planina sa vise od 1000 km2 ciji najvisi vrh Tornik danas predstavlja i poznato skijaliste sa vise staza ukupne duzie 7000 m. Veliki broj smestajnih kapaciteta tokom visoke sezone je popunjen a sam centar koji se nalazi oko manjeg jezera predstavlja idealno mesto za vecernju setnju.Etno selo Sirovojno Iako je centra Zlatibora dobrim delom urbanizovan ogromna povrsina same planine pruza velike mogucnosti za sve njene posetioce. Pored brojnih planinskih staza na Zlatiboru postoji siroka ponuda raznih akrakcija kao što su: jahanje konja, voznja kvadova ili motornih sanki, zip lajn, staze za voznju bicike i trcanje. Iz samog centra Zlatibora gold gondolim (8 950 m) stići do vrha Tornika za svega 20 minuta. Gondola ZlatiborTokom voznje gondolom posetioci ce imati priliku da dozive Zlatibor i da uzivaju u nepreglednim pasnjacima ali i borovim simama koje su skoncentrisane oko Tornika. Pogled u dalinu pruža poseban dozivljaj je pogled seze daleko na sve cetiri strane i nudi posmatracu utisak beskrajne daljine. Nakon krace voznje od 30-40 minuta stizemo do parkinga odakle krecemo peske u obilazak Gostiljskog vodopada. Ribnicko jezero Nakon krace setnje ispred vas ce se ukazati predivan vodopad sa svojih 20 m visine. Pesacka staza vodi nizvodno gde na svako korak imte mogucnost da uzivate u brojnim virovima i vodoskocima koje formira reka nakon velikog vodopada. Tokom zimskih meseci vodopad zaledi tako da njegovo okruzenje dobija neki drugaiji ostri zimski izgled. Nakon obilaska vodopada nasatavljamo ka etno Selu Sirogojno koje predstavlja muzej na otvorenom koji je za psetioce otvoren jos davne 1980 godine. Gostiljski vodopadU centru sela nalazi se crkva posvecena apostolima Petru i Pavlu sagradjena 1764 godine. U centru sela nalazi sglavni objekat domacinstva sa trpezarijom i ognjistem gde su se negada okupljali članovi domaćinstva. Pored glave kuce imacete prilike da vidite kucu tek ozenjenog najstarijeg sine, mlekaru (objekt za pravljenje mlecnih proizvoda), ambar, kovacnicu kokosarnik i brojne druge objekte koji su cinili jedno domacinstvo.

Stopica pecina U selu se nalazi i restoran Nacionalne kuhinje gde cete imati prilike da probate specijalitete domace kuhinje od kojih je najpoznatija Komplet lepinja. Pored domaćeg hleba i ukusin jela mocicete da se osvezite i sa domacim skokova koji se pravo uglavnom od sumskog voca (borovnica, kupina, malina drenjina itd.). Nakon raučka i kraće pauze za odmor nastavljemo putovanje dalje ka Stopica pecini.Vrh Tornik Ova pecina ima jedan od najvecih ulaza u nasoj zemlji i njegova visina iznosi 18 m. Citava pecina dugacka je 1 691 m a u okviru turistickog obilaksa moguce je posetiti 400 m. Unitar pecine tece Trnavsko potok koji na jednom mestu pravi i vodopad koji predstavlja izuzetno mesto za fotografisanje. Glavna karakteristika pecine su brojni bazeni odnosno kade od kojih su neki doboki vise od 3 m. Zbog velikog otvora spoljni vazduh prodire u veci deo pecin sto utokom zimskih meseci dvodi do toga da se voda u kadama zamrzen sto citavoj foramciji daje poseban izgled. Nakon obilazka pecine kreceno nazad ka Beogradu gde nakoj uspotnog stajanja za kafu i predah stizemo za oko tri sata voznje. Kraj programa.Domace kiselo mleko

Important notes

Durations

Full day (7+ hours)

Tour's Location

from RSD2600

You might also like