Italija – Večni grad Rim sa grandioznim Koloseumom

Večni grad ili grad gradova kako ga često zovu Rim, više od 2000 godina bio je centar sveta. Koloseum je danas jedan od simbola grada ali i najveći i najbolje očuvani antički amfiteatar. Flavijevski amfiteatar je zvanično ime građevine koju danas ljudi zovu Koloseum. Na mestu današnjeg Koloseuma 29. god. pre.n.e. na Marsovom polju podignut je prvi amfiteatar koji je bio izrađen od drveta. Ovaj amfiteatar je stradao u velikom požaru koji 64 god. za koji je Neron okrivio hrišćane.
Italija_Rim_Koloseum_Razgledanje_obilazak_Putovanje_2020_metropole_autobusom
Mocni koloseum, ostavlja bez daha na prvi pogled
Na mestu današnjeg amfitetarta nalazila se kolosalna statua Boga sunca i upravo zbog ove kolosalne statue Flavijevski amfiteatar je mnogo godina kasnije dobio ime Koloseum. Car Vespazijan započeo je gradnju današnjeg Koloseuma 72 god. a završio ga je njegov sin Tit i svečano otvorio 80 god. Koloseum je mogao da primi oko 60 000 gledalaca koji su često bili preokupirani igrama (hleba i igara) dok su vladari uživali u luksuzu. Arena je bila višenamenska tako da su u njoj organizovane borbe gladijatora, trke ali i naumahije koje su predstavljale simulacije pomorskih bitaka. Koloseum ima oblik elipse 187 x 155 m, visinu od 49 m i spoljašnji obim od 517 m. Arenu čini 80 lukova po spratu koji ujedno predstavljaju i ulaze u Koloseum.
Italija_Rim_Koloseum_obilazak_Putovanja_2020_Evropske_metropole_autobusom_akcija
Unutrasnjost koloseuma, podzemne odaje gladijatora i divljih zivotinja
Unutrašnje galerije sačinjene su od lukova i svodova. Na prvom pratu lukove nose dorski stubovi, na drugom jonski a na trećem korintski stubovi. Carska loža nalazila se na prvom nivou na južnoj strani arene. Sedišta na nižim spratovima bila su obložena mermerom i rezervisana za aristokrate dok su se na višim spratovima nalazili običani građani (Plebs). Arena je bila posuta peskom koji je imao ulogu da upija krv tokom borbi.
Italija_vecnigrad_grad_Rim_Koloseum_Razgledanje_Putovanje_2020_autobus_first_minute
Ostaci mermernog jahaca
Svečano otvaranje trajalo je 100 dana i prema Kasjiju tokom ovih svečanosti ubijeno je više od 9000 životinja. Ispod Arene nalazile su se gladijatorske odaje ali i pećine gde su držane životinje. Postojali su posebni krotitelji životinja koji su imali zadatak da dovedu živu i ne povređenu životinju iz udaljenih krajeva sveta. Gladijatori su bili robovi, slobodni borci ali i profesionalci koji su se školovali u najboljoj školi u Rimu koja se zvala Ludus Magnus. Tokom IV veka širenjem hrišćanstva borbe su počele da gube na značaju tako da se krajem veka više nisu organizovale. Tokom srednjeg veka Koloseum je bio veliko pozajmište materijala za izgradnju Rima ali i groblje u jednom trenutku. Papa Benedikt XIV je u XVIII veku zabranio dalje unštavanje Koloseuma na koji je postavio krst kao sveto mesto stradanja mnogih hrišćana.
Italija_Rim_Koloseum_Evropske_metropole_2020_autobusom_last_minute_uskrs_prvi_maj
Konstantinov slavoluk kroz lukove Koloseuma
Obilazak grada često predstavlja celodnevnu šetnju a i tada nije moguće obići sve znametnitosti večnog grada. Međutim Koloseum je mesto koje nikako ne treba zaobići jer se zapravo u ovoj garndioznoj građevini oslikava sva slava i moć antičkog Rima. Prošetati Koloseumom i zamisliti punu arenu koja se povinuje jednom čoveku (imperatoru) probudeće u vama osećaj neograničene moći kakvu si imali vladari Rima koji su pokorili gotovo čitav poznati svet toga vremena.
Italija_Rim_Koloseum_Putovanja_2020_Evropski_gradovi_autobusom_povoljno_vodic_lokaln
Zamuceni lukovi i bistar pogled 🙂