Srbija – Topčiderski park Platan kod Miloševog konaka

Davne 1830 god. 28 novembra Srbija je dobila hatišerif o autonomiji a Miloš Obrenović kneževsku titulu na koju će imati pravo i njegovi naslednici. Nedugo nakon dobijanja autonomije Miloš je započeo izgradnju letnje rezidencije 1831 god. koju danas nazivamo Milošev konak. Arhitektonski konak predstavlja mešavinu balkanske i orijentalne tradicije.

Srbija Beogard Milosev konak Topciderski park razgledanje grada

Oko konaka uređen je prostrani Topčiderski park. U parku je posađeno puno drveća među kojima se ističu Platani od kojih je jedan poseban. Veliki Platan danas predstavlja spomenik prirode i pod zaštitom je države.

Srbija_Beogard_Milosev_konak_Topciderski_park_rstari_platan_povoljno

Smatra se da je posađen oko 1830 god. tako da danas ima oko 190 godina. Njegova visina iznosi 34 m, a najveće grane poduprte su sa 17 metalnih šina bez kojih bi se slomile. Raspon krune ovog Platana iznosi 49 m a površina senke koju prave njegove grane iznosi 1885 m2.

Srbija_Beogard_Topciderski_park_razgledanje_grada_vodic_akcija

Prečnik stabla je impozantan i na visini od 1.3 m iznosi 2.34 m a obim neverovatnih 7.35 m. Postoji nekoliko teorija zašto je baš ovaj Platan višestruko nadmašio ostala stabla Platana koja su posađena u isto vreme. Jedan od najpopularnijih je ta da se na ovom mestu nalazila krečana za gašenje kreča koji je korišćen za Konak.

Srbija_Beogard_Veliki_platan_Topciderski_park_akcija_povoljno

Sam kreč je pogodovao drvetu zbog čega se i znatno razlikuje od ostalih drveta svoje vrste. Bez obzira da li je ova priča tačna, okolnosti koje su dovele do naglog rasta ovog drveta stvorile su čudo prirode koje brojne posetioce privlači da ga posete i uživaju u njegovoj hladovini.

Beogard_izlet_Milosev_konak_Topciderski_park_sa_vodicem

Fotografije: septembar 2020