Kanjon reke Gradac, meni lično najlepši u Srbiji, jedan je od najinteresantnijih i najprivlačnijih za pešačenje. Sve vreme se hoda pored reke, a dva manastira na njenom početku i kraju ulivaju dodatni mir u putnika-planinara. Prolazak kanjona uopšte nije naporan, nema velikih visinskih razlika, staza je solidno markirana i ne postoji mogućnost da se zaluta. Postoji nekoliko varijanti za obilazak ovog malog raja valjevskog kraja.

Može se krenuti od Valjeva, manastira Ćelije ili manastira Lelić. Tura od Valjeva je najduža i najsadržajnija jer se obilazi Degurićka pećina i prolazi kroz, po mnogima, najlepši deo kanjona. Šetnja između manastira je takođe lepa i ima šta da se vidi, nije naporna i traje oko 2 sata, mada uvek ispadne više zbog besomučnog fotografisanja! Mi smo na turu krenuli od manastira Lelić, 11 km udaljenog od Valjeva, ka manastiru Ćelije.

Razdaljina između ova dva manastira je nekih 5-6 km. Lelić je poznat po jednom od najvećih duhovnika koje je naš narod ikad imao, vladici Nikolaju Velimiroviću, veoma cenjenom i van granica Srbije. Njegove mošte nalaze se u manastirskoj crkvi, a zanimljivo je spomenuti da se njegova ličnost i dela i dan-danas poštuju na Svetoj Gori. Do Lelića se dolazi preko Valjeva, u gradu postoje putokazi ka ovoj svetinji.

Od Beograda do Valjeva ima 100 km ako se ide ibarskom magistralom. Mi smo došli obrenovačkim putem, zato što smo usput hteli da vidimo jedan od naših najlepših manastira, Kaonu.