Ruska Federacija – grad na četiri mora, Moskva

U nekadašnjoj Carskoj Rusiji a naročito u gradu Moskvi sagrađeno je na hiljade pravoslavnih crkva. Hram Hrista Spasitelja nalazi se pored reke Moskve u prestonici najveće zemlje na svetu i ima svoje posebno mesto kako katedralna crkva. Današnja crkva Hrista Spasitelja u Moskvi je zapravo nova crkva, osveštana 2000 godine.

Rusija_Moskva_Putovanje_Metropole_Uskrs_first_minute
Katedralna crkva grada Moskve, hram Hrista Spasitelja

Ova pravoslavna crkva je treća po veličini na svetu, visina crkve je 103 m i može da primi 10 000 ljudi. Interesantno je da je stara crkva Hrista Spasitelja (Moskovska Katedrala) građena 44 godine od 1839 do 1883 godine. Spoljna dekoracija i skulpture bile su izrađene od mermera koji je donešen iz mesta Protopopovo. Hram su oslikali najbolji majstori toga vremena sa temama iz Starog i Novog zaveta kao i iz Ruske istorije. Ovaj hram predstavljao je centar pravoslavlja carske Rusije i bio je oslikan i ukrašen kako je to dolikovalo moćnoj imperiji.

Rusija_Moskva_Putovanje_Metropole_odmor_povoljno_Uskrs_first_minute
Velelepni hram koji sada vidimo je završen 2000 godine

Stari hram srušen je ekspolozivom 1931 godine po naređenju vrha SSSR-a. Rušenje hrama imalo je dvojaku ulogu za novu vlast; prvo, zadat je još jedan udarac ruskoj crkvi koja je bila osnova Ruske imperije; drugo, ekonomska kriza u tom momentu trebala je da bude ublažena sa 20 tona zlata koliko je bilo ugrađeno u ovaj veličanstveni hram. Za vreme Nikite Hruščova na mestu hrama izgrađen je bazenski kompleks koji je bio u upotrebi kraja 90-tih godina.

 Rusija_Moskva_Putovanje_Metropole_1.Maj_first_minute_autobusom
Dekoracije na hramu su brojne od kesanog mermera do livenih statua

Prilikom izgradnje novog hrama urađene su manje izmene, tako da kupola nije pokrivena zlatom već titanijum nitridom, reljefi nisu izrađeni od mermera već od bronze dok je fasada urađna od mermera umesto od kamena. Još jedna od zanimljivosti je brzina kojom je novi hram izgrađen i oslikan na osnovu starih crteža i fotografija. U periodou od 1990. do 1995. god. izrađeni su projekti za obnovu i prikupljanje sredstava, a sama gradnja je sa sve oslikavanjem bila završena već 2000. god.

Rusija_Moskva_Putovanje_Metropole_Uskrs_first_minute_avionom_Hram_Hrista_Spas
Spomenik imeratoru Aleksandru II Nikolajevicu

Nova crkva Hrista Spasitelja predstavlja jednu od najlepših crkava u Rusiji i svetu i jedan je od simbola grada koji posećuje veliki broj ljudi iz čitavog sveta. 🙂

Rusija_Moskva_Putovanje_Metropole_Uskrs_last_minute_povonjno_akcija_popust
Lagana setnja preko mosta koji vodi do glavnog ulaza u hram

 

Fotografije: jul 2006