Grčka – predivno ostrvo Tasos krase brojne divlje plaze

Nalazi se na 8 km od obale i predstavlja najsevernije ostrvo u Grčkoj. Ostrvo je deveto po veličini u Grčkoj sa najvišim vrhom Ipsarion 1204 m. Prvi poznati stanovnici ostrva su bili Feničani koji su ga naselili najverovatnije zbog brojnih rudnika zlata.

Leto_2020_Grcka_Tasos_letovanje_first_minute
Najvisi vrh na ostrvu Tasos Ipsarion 1204 m

Grci su zauzeli ostrvo u 8 veku pre. n. e. i sagradili brojna naselja. Rimaljani okupiraju ostrvo početkom II veka pre. n. e. i vladaju do IV veka. Tasos je pod Vizantijskom upravom gotovo 1000 godina sve do sredine XV veka kada ga zauzimaju Osmanlije.

Leto_2020_Grcka_Tasos_letovanje_plaze_first_minute
Tasos ima brojne pescane plaze

Grci oslobađaju Tasos 1914 godine i od ta da se nalazi u sastavu moderne Grčke države. Od druge polovine XX veka ostrvo postaje raj za turiste.

Leto_2020_Grcka_Tasos_ostrvo_letovanje_first_minute
Jedna od brojnih uvala sa divljom plazom, negde na istocnoj strani Tasosa

Lokalo stanovništvo se bave proizvodnjom meda, maslinovog ulja kao i uzgojem domađih životinja. Veliki broj peščanih plaža sa kristalno čistom vodom nadaleko su poznate ljubiteljima letovanja na Grčkim ostrvima.

Leto_2020_Grcka_Tasos_letovanje_zaliv_first_minute
Jedna od perdivnih plaza – Aliki beach

Srpski turisti su vezani za ovo ostrvo i posećuju ga u velikom broju. Najveći broj naših turista posetio je ostrvo tokom leta 2018 i 2019 godine a predpostavlja se da će ovaj broj turista biti premašen za leto 2020 godine.

Leto_2020_Grcka_Tasos_letovanje_provod_first_minute
Ostasti antickog grada u centru Limenarije

Fotografije: jul 2007