Srbija – čarobni dvorac u ravnici – Fantast

Dvorac se nalazi u Bačkoj, 15 km od Bečeja. Porodica Dunđerski vodi svoje poreklo iz Hercegovine (selo Višnjica pored Gacka) odakle su se doselili u Vojvodinu. Prvi poznati Bogdanov predak je pradeda Avram (kmet) koji dolazi na imanja feudalaca. Postoji nekoliko priča kako se Avram obogatio: prema prvoj verziji dok je obrađivao zemlju naišao je na ćup pun zlata, druga verzija priče tiče se austro – turskih ratova, kad je bogati turčin bežao sa svojim blagom a Avram mu je pomogao tako što ga je čamcem prevezao na drugu stranu. On je bio dunđer i prema njegovom zanimnju naslednicu su nosili prezime Dunđerski.

Srbija_Dvorac_Fantast_Dundjerski_Backa_izlet_autobusom_akcija_povoljno
Dvorac Fantast, mnogi ga zovu Dunđerski po prezimenu velesposednika Bogdana

Avram je imao tri sina, najmlađi je bio Gedeona (Gecu) Dunđerski i imao sinove Lazara, Novaka i Aleksandra. Aleksandar je imao sina Bogdana Dunđerskog (1862-1943) školovao se u Beču gde je naučio nemački jezik i završio Poljoprivrednu školu. On je ima velike posede u Srbobranu i Starom Bečeju. Za razliku od drugih Dunđerskih koji su se bavili industrijom i trgovinom on se potpuno posvtio imanju na kojem je sagradio dvrorac Fantast. Na svome imanju sagrdio je velepni dvroski kompleks sa više od 40 pomoćnoh zgrada. Dvorac ima veliku ugaonu kulu sa četiri kružne kule od kojih je severna najveća. Velika ugaona kula danas predstavlja vidikovac sa koga se pruža predivan pogled na nepreglednu ravnicu.

Srbija_Backa_Dvorac_Fantast_Dundjerski_Backa_izlet_autobusom_akcija_povoljno_firma
Dvorac je ukrašen različitim stilovima po želi Bogdanovoj

Dvorac Dunđerski je građen u nekoliko faza da bi 1925. god. bio završen najveći deo kompleksa. Dvorac je građen u različiti stilovima pa tako su kule garđene u neogotičkom stilu dok su oba ulaza kao i svečana sala urađeni u neoklasičnom stilu. Bogdan je dosta putovao tako da je brojne primere arhitekture koji su mu se doplai želeo da ima na svom dvorcu. Pored dvorca nalazi se kapela Sv. Đorđa koja je sagrađena u neoklasičnom stilu. Bogdanov veliki prijatelj bio je poznati srpski slikar Uroš Predić koji je izrado ikonostas za crkvu ali je i na druge načine pomago Bogdanu da uredi imanje. Oni su zaista bili veliki pritajatelji što je išlo čak do toga da oboje budu sahranjeni u ovoj crkvi.

Srbija_Dvorac_Fantast_Dundjerski_Banat_izlet_autobusom_akcija_povoljno_first_minute
Sa vrha tornja pruža se fantastičan pogled na bačku ravnicu

Bogdan je bio veliki ljubitelj konja i imao je tada jednu od najvećih ergela u Austrougarskog koja je brojala 1400 konja. Dvorac Fantast dobio je ima zapravo po najdražem bogdaovom konju koji je 1932 god. osvojio titulu na Beogradskom Hipodromu. Nakon njegove smrti ubrzo je završen i Drugi svetski rat kada je formirana nova Jugoslavija čija nova vlast nije imala mnogo razumevanja za predratna industrijalce. Ergela konja je bila rasformirana a veći deo grla je završio u klanici. Dvorac je pripao „narodu“ kad je u potpunosi i opljačkan tako da danas nažalost godovo da ništa nije sačuvano od pokrtnog inventara. Veliki prijatelj Uroš Predić zbog čestih kontrola novih vlasti distancirao se od svega što ga je vezivalo za starog prijatlja.

Srbija_Dvorac_Fantast_Dundjerski_Banat_izlet_autobusom_akcija_povoljno_jednodnevni
Ergela Bogdana Dunđerskog bila je jedan od najvećih u Austro-ugarskoj i brojala je više od 1400 konja

Inače Lenka Dunđerski za koju je Laza Kostić napisao po mnogima najlepšu srpsku ljubavnu pesu je pored više braća jedino Bogdana zvala bato ali to je već jedna divna priča za neku drugu priliku. Obilazak ovo predivnog dvroca se lako može organizovati u jednom danu tako da možete uživati u predivnom ambijienu koji krasi Dvorac Fantast. Pored ove kratke priče za Bodana i dvorac vezano je još mnogo lepih ali i intrigantnih priča kakve su se plele oko mladih i uspešnih srpskih veleposednika u Vojvođanskoj ravnici početkom XX veka.

Srbija_Dvorac_Fantast_Dundjerski_izlet_autobusom_akcija_povoljno_odmor_opustanje
Ne bi mi teško palo 🙂

Fotografije: maj 2014