Grčka – Sveta Gora, krstarenje brodom

Na Halkidikiju se nalaze takozvana tri prsta, prvi Kasandra, drugi Sitonija i treći Sveta Gora. Atos ili Sveta Gora je autonomna monaška država u okviru Grčke, koja se rasprostire na poluostrvu površine 335 km2. Poluostrvo je dužine 60 km a širina se kreće od 7 do 12 km. Prema legendi Sveta Gora je nastala jedne prilike kada je Bogorodica plovila sa apostolom Jovanom a kada ih je oluja naterala da pristanu na obalu poluostrva Atos, nedaleko od mesta gde se danas nalazi manastir Ivirion.

Grcka_Leto_2020_Sveta_gora_uranopolis_Jerisos_autobusom_akcija
Manastir Grigorijat sagrađen u ΧΙV veku

Kada je Bogorodica izašla na obalu bila je oduševljena lepotom planine i tom prilikom je zamolila sina Isusa Hrista da ovo poluostrvo pretvori u njen vrt. Na osnovu pisanih izvora danas znamo da je Sveta Gora kao monaška zajednica osnovana sredinom X veka. Prvi manastir koji je sagrađen na Svetoj Gori je Velika Lavra.

Grcka_Letovanje_2020_Sveta_gora_uranopolis_Jerisos_autobusom_povoljno
Manastir Dohijar je jedan od starijih manastira i podignut je u Χ veku

Na Svetoj Gori danas postoji 20 „velikih“ manastira kao i brojni manji manastiri i isposnice sa više od 2300 monaha. Službeni jezik u ovoj autonomnoj monaškoj državi je Grčki a postoje i manjinski jezici i to: srpski, ruski, bugarski, rumunski i gruzijski. Odlazak žena na Svetu Goru je zabranjen i tako je od nastanka ove monaške države.

Grcka_Sveta_gora_uranopolis_Jerisos_minibusom_akcija_first_minute
Manastir Ksenofont, podignut je u Χ veku

Postojalo je nekoliko izuzetaka, zna se da je carica Jelena žena cara Dušana boravila na Svetoj Gori, a kao osnovni razlog navodi se kuga koja je harala Evropom zbog koje se Dušan sa bližnjima sklonio na Atos. Takođe tokom Grčkog građanskog rata na Svetu Goru su se sklanjale izbeglice među kojima je bilo i žena.

Grcka_Halkidiki_Sveta_gora_uranopolis_Jerisos_autobusom_last_minute
Manastri Dionisijat, je sagrađen u XIV veku

I danas važi staro pravilo da je ženama zabranjen pristup Svetoj Gori tako da one jedino mogu da vide Svetu Goru na krstarenju. Brod sa poznatim kapetanom Fostisom kreće dva puta dvevno a vožnja traje tri sata. Na ovom obilasku možete videti samo neke od manastira tj. one koji se nalaze na obali ili blizu kao i predivnu prirodu poluostrva.

Grcka_Letovanje_2020_Sveta_gora_uranopolis_Jerisos_autobusom_odmor_popust
U pozadini veliki Atos, koji se izdiže iz mora sve do 2033 m visine

Fotografije: jul 2009