Slovenija – Ljubljana, pravoslavna crkva

Slovenija – Ljubljana, pravoslavna crkva Svetih Ćirila i Metodija

Ljubljana je glavni grad Slovenije i danas ima oko 280 000 stanovnika. Crkva se nalazi na istočnom delu parka Tivoli a udaljena je manje od 1 km od strogog centra grada.

Slovenija_Ljubljana_Srpska_crkva_evropski_gradovi_autobusom_akcija

Lokalna vlast ustupila je parcelu na odličnoj lokaciji izražavajući na taj način zahvalnost srpskom narodu. Crkva je sagrađena po projektu Momira Korunovića a izgradnja je započeta 1936 god. Izgradnju je nadgledao odbor za gradnju kojim je predsedavao protojerej Dimitrije Janković.

Slovenija_Ljubljana_pravoslavna_crkva_evropske_metropole_first_minute

Pomoć za izgradnju hrama sakupljana je na svim stranama a veliki doprinos dalo je i humanitarno društvo kolo srpskih sestara. Izgradnju hrama prekinuo je Drugi svetski rat a za vreme komunističke vladavine nije bilo volje da se radovi nastave.

Slovenija_Ljubljana_crkva_Cirila_i_Metodija_evropski_gradovi_akcija

Crkva je osveštana oktobra meseca 2005 god. kada je u poseti boravio patrijarh Pavle. Crkva je izgrađena u srpsko-vizantijskom stilu sa dominantnim elementima koji su preuzeti sa manastira Dečani i Gračanica.

Crkva petokupolna a u osnovi ima upisani Grčki krst. Unutrašnjost crkve skladno je dekorisana a freske u crkvi rad su Dragomira Jašovića. Ako se nađete u glavnom gradu Slovenije obavezno obiđite ovu Srpsku svetinju koja se nalazi na par minuta hoda od centra grada.

Slovenija_Srpska_crkva_autobusom_akcija_last_minute_gratis

 

Fotografije: oktobar 2019