Austrija – Baden pored Beča, Betovenova kuća

Austrija – banja Baden pored Beča, Betovenova kuća

Južno od grada Beča na samo 25 km nalazi se poznata banja Baden. Grad se nalazi u pokrajni Donja Austrija na rečici Švaht. Poznati Nemački kompozitor Ludvig van Betoven u više navarata je boravio u Badenu. Betoven je rođen u Bonu 1770 god. i bio je jedan od najvećih nemačkih kompozitora.

Austrija_Banja_Baden_Evropski_gradovi_autobusom_akcija_izlet_povoljno
Kuca u kojoj je boravi Betoven u nekoliko navrata

Betoven je komponovao brojna muzička remek dela od kojih su najpoznatija V, VI, IX, simfonija, Misa Solemnis, Mesečeva Sonata kao i brojna druga. Kuća u Badenu u kojoj je boravio Betoven 1821, 1822 i 1823 jedna je od najstariji kuća u gradu. Kuća ulici Rathausgasse 10, prvi put se pominje u zemljišnim knjigama u XVI veku. Prvi vlasnik ove kuće bio je Klaus Kern koji je nestao bez traga nakon prve turske invazije 1529 god.

Austrija_Banja_Baden_Evropske_metropole_autobusom_akcija_frst_minute
Ugao gde se ukrštaju dve važne ulice u Badenu

Nakon što je kuća promenila više vlasnika ali i nekoliko puta svoju namenu ugostila je Betovena koji je došao u banju Baden zbog njenih lekovitih voda. Na prvom spratu nalazio se apartman sa predsobljem i sobom u kojoj je boravio Betoven. Kuća je kasnije korišćena kao pekara i to sve do 1962 god. kad je grad otkupljuje i osniva muzej posvećen velikom kompozitoru.

Austrija_Banja_Baden_Evropski_gradovi_autobusom_akcija_izlet_last_minute
Orginalana tabla koja svedoči o boravku velikog kompozitora u Badenu

Muzej je renoviran i proširen poslednji put 2014 god. Ova aristokratska banja bila je poznata zbog lekovitih voda kao i zbog blizine carskog grada Beča.

Austrija_Bec_Banja_Baden_Evropski_gradovi_autobusom_akcija_izlet_popust
Stub kuge na glavnom gradskom trgu ispred Rathausa
Austrija_Banja_Baden_Evropski_gradovi_minibusom_akcija
Večiti fotograf

Tamo gde su boravili članovi visokog Habzburškog društva tu je svakako bilo mesto i velikim muzičarima koji su komponovali muziku za balove i ostale svečanosti. Obilazak ovog malog banjskog mesta vratiće vas na kratko u vreme balova i istančane melodije poznatog kompozitora.

Fotografije: decembar 2019