Austriji Bec Muzej cokolade autobusom

Austrija – Beč, muzej čokolade

Austrija – Beč, muzej čokolade

Austrijska prestonica carski grad Beč poznata je po mnogim atrakcijama (palate Šembrun, Belevedere, crkva Štefansdom, Hofburg kao i brojni muzeji) međutim pre tri godine otvoren je najslađi muzej. Muzej čokolade nalazi se u poznatom zabavnom parku Parter gde se nalazi Bečki točak koji je ujedno jedan od simbola grada, a prostorije deli sa poznatim muzejem voštanih figura Madam Tiso.

Austrija_Bec_Muzej_cokolade_Evropski_gradovi_autobusom_akcija_first_minute
Neki od eksponata sadrže velike količine čokalade ponekad više i od 100 kg

Ono što je još interesantno a nama Srbima kada su takve situacije uvek drago otvorio ga je Bojan Misaljević nakon više godišnjeg iskustva u svetu vrhunske čokolade. Muzej predstavlja interaktivni kakao svet na više od 2000 m2. Čitav muzej koncipiran je da predstavi jaku vezu razvoja čokoladne industrije i grada Beča iako priča zapravo počinje u dalekoj Južnoj Americi u svetu Maja i Asteka.

Austrija_Bec_Muzej_cokolade_Evropske_metropole_autobusom_akcija_first_minute
Sve je počelo od ovog čudesnog zrnevlja

Ovi stari narodi koristili su zrno kakaa kao monetu ali i za pripremanje božanskog napitka koje mi danas zovemo topla čokolada. Deo postavke opisuje dolazak kakaa u Evropu, kako je počela njegova upotreba i kakvu je ulogu u svemu tome imala moćna vladarska disnastija Habzburgovaca. Prolaskom kroz tropsku džunglu dolazite do plantaža kakaa kao i mesta gde možete da vidite čitav proces obrade zrna.

Austrija_Bec_Muzej_cokolade_Evropski_gradovi_minibusom_povolno_first_minute
Pored originalnog okruženja možete čuti i veoma važne podatke vezane za proizvodnju čokolade

U slatkom muzeju nalazi se sala sa čokaladnim figurama od kojih neke imaju više od 350 kg. Ovaj moderni muzej vam na kraju priče nudi mogućnost da sami napravite svoju čokoladu u koju možete da dodate razne vrste ukusa.

Austrija_Bec_Muzej_cokolade_Evropski_gradovi_autobusom_akcija_last_minute
Drevni narodi Južne Amerike prvi su imali priliku da probaju kakao koji je za njih bio mnogo više od poslastice, bio je sredstvo plaćanja

Već nakon prve godine rada Bojan je uspeo da ovaj muzej postavi na listu najposećenijih muzeja grada Beča. Ako se nađete u Beču obavezno obiđite ovaj slatki muzej gde ćete imati priliku da vas kroz izložbu vodi lično Bojan i gde ćete moći da uživate u carskom ukusu svima nam dragog sastojka.

Austrija_Becki_rring_Muzej_cokolade_Evropski_gradovi_autobusom_akcija_last
Džinovska bombonjera i ja 🙂

 

 

Fotografije: januar 2020