Salcah reka Salzburg Austrija

Austrija – grad soli, Salzburg, Hohensalzburg

Austrija – Salzburg, Hohensalzburg

Na brdu Mönchsberg ili monaškom brdu (507 m) iznad starog gradskog jezgra nalazi se gornji grad Salzburg. Utvrđenje predstavlja jedno od najvećih brdskih tvrđava u Evropi čije su dimenzije 250 x 150 m. Gornje Salzburško utvrđenje sagrađeno je krajem XI veka za vreme nadbiskupa Gebharda. Tokom srednjeg veka nadbiskupi su imali moć vladara.

Metropole_2021_Austrija_Salzburg_putovanja_landscape_akcija
Stari grad Salzburg

Prvobitno utvrđenje je imalo drvene palisade. Masivni zidovi kao i značajna proširenja dograđeni su u XV i XVI veku. Utvrđenje je bilo bezbedno utočište za nadbiskupe i aristokratiju u nemirnim vremenima. Velika seljačka buna sredinom XVI veka potresala je grad još nesmiren od verske pobune Martina Lutera. Delovi utvrđenja pretvoreni su u raskošne odaje. Zlatna dvorana je predstavljala luksuzni apartman za nadbiskupa grada. Apartman su krasili uvijeni stubovi od crvenog mermera, rezbarena tavanica i sobna peć od majolike, ukrašena figurama svetitelja koja predstavlja izuzetan primer pozne srednjovekovne umetnosti.

Metropole_2021_Austrija_Salzburg_putovanja_castle_First_minute
Utvrđenje Hohensalzburg dobinira iznad grada

Početkom XVI veka sagrađen je prvi primitivni kolosek za snabdevanje utvrđenja. Novi bastioni dograđeni su krajem XVI i početkom XVII veka kao dodatno osiguranje od mogućih turskih najezdi. Tokom XIX veka utvrđenje je korišćeno kao kasarna. Godine 1892. sagrađena je uspinjača Festungsbahn koja je i danas prava atrakcija u gradu soli. Početkom XX veka utvrđenje je jedno vreme korišćeno kao zatvor.

Metropole_2021_Austrija_Salzburg_putovanja_Evropski_gradovi
Ulaz u gornji grad

U zatvoru su se nalazili Italijanski zatvorenici koji su zarobljeni tokom Velikog rata ali i nacisti pre Nemačke aneksije Austrije. Povodom devet vekova od izgradnje zamka 1977 god. Austrija je pustila u opticaj novčić od 100 šilinga sa slikom zamka na njemu.

Metropole_2021_Austrija_Salzburg_putovanja_castlegate_Autobusom_izlet_povoljno
Natpis iznad kolskog ulaza u gonji grad sa srednjovekovnim grbom

Grad Salzburg se najčešće obilazi kao usputni grad u okviru programa putovanja čije je glavno odredište Nemačka. Ako vas put nanese na Salzburg nemojte propustiti priliku da obiđete gornji grad sa čijih se bedema pruža izvanredan pogled koji vam omogućava da sagledate ovaj prelepi grad u celini.

Metropole_2021_Austrija_Salzburg_putovanja_autobusom_Evropske_Metropole_akcija
Jedan od mostova na reci Zalcah sa izuzetnim pogledom na grad

Forografije: april 2018