Austrija – Salcburg, Franjevačka crkva

Franjevci su bili katolički red koji je osnovao Frančesko Asiški početkom XIII veka. Pored često pominjanog naziva franjevci nazivani su još i franciskani, franovci, fratri, mala braća. Nosioci ovog reda sagradili su brojne crkve na prostoru Evrope.

Austrija_Salzburg_evropski_gradovi_autobusom_first_minute_akcija

Franjevačka crkva u Salcburgu nalazi se u centru grada i pored katedrale jedana je od najposećenijih gradskih crkava. Prema legendi na mestu današnje crkve nalazio se verski objekat još u VIII veku koji je imao krstionicu i igrao važnu ulogu prilikom pokrštavanja varvarskih naroda. Pisani izvori pominju crkvu u XII veku koja je bila jednobrodna građevina sagrađena u kasno-romaničkom stilu.

Austrija_Salcburg_evropski_gradovi_autobusom_last_minute_akcija

Današnja crkva podignuta je početkom XV veka i to od 1408 do 1450 god. prema projektu Hanasa Burghausena u gotskom stilu. Zvonik crkve dodat je nešto kasnije krajem XV veka.

Austrija_Salzburg_evropske_metropole_minibusom_akcija_povoljno

Crkva je posvećena Devici Mariji a interesantno je da je početom XVII veka biskup naredio sa vrh kule skrati kako ne bi bila viša od katedralne gradske crkve koja se nalazi u blizini. Crkva je renovirana u XIX veku kada dobija barokne ukrase. U crkvi se nalazi statua Device Marije koja potiče iz sredine XVI veka.

Austrija_Salzburg_evropske_metropole_busom_first_minute_popust

Brojne crkve u gradu Salcburgu danas predstavljaju vrednu kulturnu baštinu i neme svedoke snažne religiosnosti lokalnog stanovništva. Danas je Frenjevačka crkva više objekat vredan pažnje arhitekata i ljubitelja istorije nego mesto okupljanja vernika. Bilo kako bilo izgled crkve koja je pretrpela brojne promene svakako će vam skrenuti pažnju svojom istovremenom jednostavnošću ali i monumentalnošću.

Austrija_Salzburg_evropske_metropole_minibusom_last_minute_jeftino

Fotografije: april 2018