Austrija – Salzburg, katedralna crkva sv. Virgilija

Grad Salzburg je četvrti grad po veličini u Austriji a danas i središte istoimene pokrajne. U gradu postoji veliki broj crkava iz različitih perioda ali je među njima se izdvaja katedralna crkva posvećena Sv. Vergiliju. Na ovom mestu verovatno na temeljima starije crkve posvećene Sv. Rupertu sagrađena je prva katedrala krajem VIII veka čije su dimenzije iznosila 66 x 33 m.

Austrija_Salzburg_katedrala_rudnik_soli_evropski_gradovi_autobusom_akcija
Pogled na katedralu sa starog grada

Crkva je obnovljena sredinom IX veka nakon što je pretrpela oštećenja udara groma, samo 70 godina od završetka. Crkva je proširena tokom X veka za vreme nadbiskupa Hartviga, da bi početkom XI veka dobila visoke zvonike koji izgrađeni po želji Konrada I. Crkva je krajem XVI veka renovirana u romaničkom stilu da bi današnji barokni izgled crkva dobila sredinom XVII veka.

Austrija_Salzburg_katedrala_evropske_metropole_autobusom_popust
Oltar katedrale posvećen je Sv. Rupertu i Sv. Vergiliju

Biskup Volf Ditrih je unajmio italijanskog arhitektu Vićenca Skamocija koji je bio stručnjak za izgradnju crkva u baroknom stilu. Današnja crkva je dugačka 101 m a široka je 69 m, dok njena visina iznosi 81 m. Crkva je sagrađena od lokalnog sivog mermera a frontalna fasada je podeljena na tri horizontalna polja.

Austrija_Salzburg_katedrala_evropski_gradovi_autobusom_first_minute
Krstionica u kojoj je kršten Mocart

Troje gvozdenih vrata simbolizuju tri uzvišene vrline (vera, nada i ljubav). Najstarija zvona na crkvi su Marijino zvono i Virgilijevo zvono i potiču sa početka XVII veka. U crkvi se danas nalazi i Spasiteljevo zvone koje je drugo po veličini u zemlji, odmah posle Pumerinovog zvona na Bečkoj katedrali.

Austrija_Salzburg_katedrala_centar_evropski_gradovi_minibusom_last_minute
Izuzetno svetla kupola ukrašena je brojnim freskama

Na trgu ispred crkve nalazi se stub Marijinog bezgrešnog začeća. Crkva je okružena uzanim ulicama koje danas predstavljaju pešačku zonu u centru grada. Visoki zvonici postavljeni su tako da zvuk zvona dopre do svih delova staroga grada Salzburga.

Austrija_Salzburg_katedrala_biskup_evropski_gradovi_autobusom_putovanja
Glavni brod crkve sa polukružnim svodom

Fotografije: april 2018