Bosna i Hercegovina – Republika Srpska, najviši vrh Maglić

Planina Maglić nalazi se na tromeđi oblasti Bosna, Hercegovina i Stara Hercegovina. Na obroncima planine nalazi se nacionalni park Sutjeska. Na ovim prostorima odigrala se poznata bitka na Sutjesci 1943 god. gde kasnije podignut memorijalni centar.

Bosna_i_Hercegovina_Putovanje_Planinarenje_Akcija_povoljno_Maglic
Najviši vrh Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Maglić

Nacionalni park proglašen je 1962 god. i predstavlja jedan od prvih zaštićenih parkova prirode na teritoriji Bosne i Hercegovine. Površina nacionalnog parka iznosi 17 250 ha i kroz njega protiču reke Piva i Drina. U okviru nacionalnog parka nalazi se prašuma Perućica koja je pod zaštitom Uneska. Ona se prostire na površini od 1 400 ha. Starost prvobitne šume na ovom području procenjena je na 20 000 god.

Bosna_i_Hercegovina_Republika_Srpska_Putovanje_Planinarenje_Akcija_povoljno_Maglic
Pogled sa vrha planine

Danas u rezervatu postoji veliki broj stabala čija starost prelazi 300 god., neka od stabala bukve dostižu visinu od 60 m a debljinu od 1 m. Dragulj parka je vodopad Skakavac čija visina iznosi 75 m. Nacionalni park je 66% prekriven gustom šumom dok preostalih 34% čine pašnjaci i kamenito tlo. Ovde su zabeležene 2600 vrsta biljaka kao i 100 vrsta gljiva od kojih su mnoge endemske vrste. Životinjske vrste su takođe brojne, tako da je moguće sresti medvede, divokoze, divlje svinje, kune, divlje mačke, vukove, lisice kao i više od 300 vrsta ptica.

Bosna_i_Hercegovina_Putovanje_2020_Planinarenje_Akcija_povoljno_Maglic_First_Minute
Trnovacko jezero ili biser Maglića kako ga često zovu

Planina Maglić predstavlja deo Dinarskih planina i sastoji se uglavnom od permskih stena. Na visini od 1 517 m nalazi se Trnovačko jezero. Planina je bogata izvorima od kojih je najpoznatiji Carev do. Planina Maglić predstavlja izuzetno mesto za aktivni odmor u prirodi.

Bosna_Republika_Srpska_Maglic_apartmani_Putovanje_Planinarenje_Akcija_povoljno_Sutjeska
Bistra planinska reka

Nacionalni park Sutjeska udaljen je 350 km od Beograda tako da nije teško organizovati putovanje sa jednim noćenjem za sve ljubitelje netaknute prirode. Kada su u pitanju jednodnevni izleti oni se organizuju iz obližnjih mesta i predstavljau idealni izbor za proleće ili jesen 2020, mada je obilazak planina popularan i u letnjim mesecima.

Bosna_i_Hercegovina_Putovanje_Planinarenje_Akcija_povoljno_Maglic_kombijem_Last_Minute
Spremini za polazak

Fotografije: maj 2006