Češka – Karlove Vari, aristokratska banja u srcu Evrope

Karlsbad kako se ovo mesto zvalo pre prvog svetskog rata je poznata banja u Češkoj. Karlove Vari se nalaze na severozapadu zemlje 130 km od Praga. U gradu danas živi oko 50 000 stanovnika. Grad nosi ime po kralju Karlu IV koji je 1370 god. na ovom mestu verovatno zbog termalnih izvora osnovao grad. Grad se nalazi na nadromskoj visini od 450 m i većim delom se rasprostire u uzanoj dolini reke Teple.

Ceska_Evropske_metrolole_Karlove_vari_Prag_autobusom_akcija
Panorama Karlovih Vari

Banja je od srednjeg veka poznato evropsko lečilište koje su posećivali kraljevi ali i brojne aristokratske porodice. U gardu postoji više verskih objekata kao što su Katolička, Protestantska i Ruska pravoslavna crkva. Aristokarte iz raznih krajeva Evrope želeli su da imaju svoje bogomonje i za vreme odmora u ovom banjskom lečilštu. Banjski kompleksi i brojne raskošne vile sagrađene su u dolini reke tokom XV i XVI veka.

Ceska_Evropski_gradovi_Karlove_vari_Prag_autobusom_first_minute
Reka Tepla i predivno šetalište sa obe strane reke

Lekar Vaclav Pajer je 1522 god. u Lajpcigu izdao prvu naučnu knjigu o Karlovim Varima i lekovitom dejstvu tremalnih voda. Nekoliko velikih poplava i požar koji se dogodio sredinom XVIII veka načinili su veliku štetu gradu. Najveći broj prelepih zgrada u stilu neobaroka, neoklasicizma i neorenesanse koje danas krase Karlove Vari sagrađene su krajem XIX veka.

Ceska_Evropske_metrolole_Karlove_vari_Putovanja_uskrs_autobusom_akcija_povoljno
Ruska pravoslavna crkva na brdu iznad reke

Na teritoriji grada danas postoji 15 termalnih izvora koji su grupisani u sedam kolonada. Lekovata voda pomaže ljudima koji imaju problema sa želucem, crevima i gastro traktom uopšte. Temperatura vode se kreće od 73 stepena do 28 stepeni. Tradicija da se tokom šetnje konzumira banjska voda iz posebnih keramičkih šolja, postala je prava turistička atrakcija.

Ceska_Evropske_metrolole_Karlove_vari_Prag_autobusom_akcija_last_minute_izlet
Gejzir tople vode u jednom od banjskih lečilišta

Još jedan od prepoznatljivih brendova grada je biljni liker Beherovka koji se ovde prozvodi od 1807 god. Naši turisti uglavnom obilaze Karlove Vari kao jednodnevni izlet iz Praga što daje mogućnost da se samo na kratko oseti duh ove banjske lepotice.

Ceska_Evropske_metrolole_Karlsbad_Prag_autobusom_akcija_dan_drzavnosti_povoljno_popust
Reka Tepla sa brojnim mostićima

Fotografije: mart 2011