Češka – Prag, stara gradska kuća

Prestoni grad Prag je jedna od poznatijih evropskih turističkih destinacija. Grad je poznat po uzanim ulicama starim građevinama i srednjovekovnom jezgru grada. U srcu Praga nalazi se stara gradska kuća sa najpoznatijim astronomskim satom koji funkcioniše više od 600 god.

Ceska_Parag_Stari_grad_Gradska_kuca_autobusom_evropske_metropole_akcija_first
Gradska kuća noću

Sredinom XIV veka uprava grada uredila je kuću porodice Volflin za potrebe gradskog saveta. Stara gradska kuća pretrpela je brojne promene od srednjeg veka do danas. Izgradnja gradske kule kao i gotičkog portala na glavnom ulazu dala je građevini glavne odlike.

Ceska_Parag_Gradska_kuca_autobusom_evropske_metropole_akcija_first_minute
Ovaj sat pokazuje tačno vreme više od 600 godina

Velika rekonstrukcija gradske kuće obavljena je sredinom XVI veka kada je dograđeno istočno krilo. Današnji oblik gradska kuća dobija sredinom XIX veka kada je obnovljen veći deo dekoracija u neogotičkom stilu. U okviru gradske kuće nalazi se i kapela koju je početkom XV veka sagrdio Vaclav IV.

Ceska_Parag_Stari_grad_Gradska_kuca_autobusom_evropski_gradovi_akcija
Predvojre gradske kuće dekorisano je različitim motivima

Stari gradski sat koji je sagrađen početkom XV veka danas je prava turistička atrakcija. Sat se satoji od astronomskog sata, kalendara i figura koji se pomeraju. Na svakih sat vremena izlaze zvonari koji obajvljuju vreme kada se ispred sata okupljaju turisti koji obično žele da ovaj događaj ovekoveče fotoaparatima.

Republik_Ceska_Parag_Gradska_kuca_autobusom_evropske_metropole_akcija_last
Nedaleko od glavnog gradskog trga kod Ljube možete probadi pravi specijalitet – pečena kolenica
Ceska_Parag_Gradska_kuca_autobusom_evropske_metropole_last_minute_horolog
Grad je noću osvetljen sa 1000 svetala što mu daje čaroban izgled

Trg ispred gradske kuće uvek je živ, u bilo koje doba dana ili noći možete sresti turiste ili stanovnike grada koji uživaju u šetnji uskim srednjovekovnim ulicama grada Praga.

Fotografije: novembar 2019