Cinque Terre (pet zemalja – pet sela: Riomaggiore, Manarola, Monte Rosso al Mare, Vernazza i Corniglia)

Svih pet sela pripadaju nacionalnom parku Cinque Terre kao i njihovo zaleđe. Nacionalni park i pet sela su pod zaštitom UNESCO. Više vekova a počev od XII veka stanovnici su gradili i dograđivali terase i stepenice, koje su držale male vrtove (masline, limun). Kompleks terasa čini više od 2000 km zidova.

Italija_Cinque_tere_autobusom_izlet_Evropski_gradovi_akcija_popust_povoljno

Manarola je jedno od najstarijih sela u nacionalnom parku. Ovde je u vreme rimljana postojalo mesto (Manium-Arula) što u prevodu znači, mali oltar bogova. Sadašnje mesto potiče iz XII veka kada se grade mnoge kuće koje prave doseljenici iz susednog mesta u brdima (Volastra).

Italija_Cinque_tere_autobusom_izlet_Evropske_metropole_akcija_popust

Manarolom su vladali gospodari Karpene i porodica Fiši sve do 1276 god. kada dolazi pod jurizdikciju grada Đenove. Kuće su grupisane pored mora i uzduž potoka Rio di Gripo. Crkva Sv. Lorenca iz XIV veka trobrodna je bazilika, sa mermernim prozorima dok je u luneti vrata predstavljeno mučeništvo Sv. Lavrentija.

Italija_Cinque_tere_pet_sela_autobusom_izlet_Evropski_gradovi_akcija

U XV veku dograđena je nova fasada u baroknom stilu. Pored ulaza se nalazi kula i oratorij iz XIV veka kao i stara bolnica Sv. Roko. Ostaci starog utvrđenja iz XIII veka odavno su prekriveni kasnije izgrađenim civilnim objektima.

Italija_Ligurija_Cinque_tere_autobusom_izlet_Evropski_gradovi_first_minute

Nedaleko od Manarole počinje pešačka staza koja se zove ljubavni put, koja je veoma popularna među mladima. Manarola je mesto gde imate prilike da uživate kako u bogatstvu boja koje se mešaju sa morskim plavetnilom, tako i u ukusnim specijalitetima Italijanske kuhinje.

Italija_Cinque_tere_minibusom_izlet_Evropski_gradovi_akcija_last_minute

 

Fotografije: jun 2018