Crna Gora – Durmitor, carobno Crno jezero

Planina Durmitor predstavlja predeo izuzetnih odlika zbog čega na ovim prostorima 1952 god. osnovan istoimeni nacionalni park. Najviši vrh planine Durmitor je Bobotov kuk 2523 m. Pored predivnih vrhova planina Durmitor je poznata i po prelepim jezerima.

Crna_Gora_Durmitor_Crno_jezero_planinarenje_priroda_autobusom_akcija
Neki od durmitorskih vrhova iznad Crnog jezera

Na Durmitoru postoji 18 ledničkih jezera koja se skupa nazivaju gorske oči. Crno jezero je najveće i najpoznatije jezero na planini. Jezero se nalazi ispod vrha Međed i zauzima površinu nešto veću od 0.5 km2. Jezero se sastoji od dve vodene površine povezane uskim tokom.

Crna_Gora_Durmitor_Crno_jezero_planinarenje_autobusom_akcija_last_minute
Durmitorska greda iznad jelove šume

Veliko jezero je duboko 25 m, a dimenzije su mu 855 x 615 m, dok je malo jezero duplo dublje sa dimenzijama 605 x 400 m. Jezero je ledničkog porekla a napaja ga vrelo Čelina, Mlinski potok i više malih podvodnih izvora. Temperatura vode u Crnom jezeru tokom leta iznosi 4 C, dok je tokom zime jezero zaleđeno više od dva meseca.

Crna_Gora_Gorske_oci_planinarenje_priroda_autobusom_akcija_first_minute
Pogled na jezero sa vrha Čvorov bogaz

Okolo Crnog ali i ostalih jezera nalaze se brojne treking staze kao i staze za bicikle što ih svrstava u prvorazredne destinacije za sve ljubitelje planine i aktivnog odmora.

Crna_Gora_Durmitor_priroda_autobusom_avantura_minibus
Od svih putokaza najinteresantniji mi je ovaj što vodi do Jablan jezera

 

Bez obzira da li ćete ovo predivno jezero obići zimi ili leti siguran sam da će vam se dopasti predivan prizor planinskih vrhova koji se ogledaju u Crnom jezeru.

Crna_Gora_Durmitor_Crno_jezero_planinarenje_priroda_autobusom
Spreman, a vi? 🙂

Fotografije: mart 2006