lovcen nacionalni park autobusom

Crna Gora – Prokletije, vrh Ocnjak

Crna Gora – Prokletije, vrh Ocnjak

Planinski masiv balkanskih alpa kako još zovu Prokletije rasprostire se na teritoriji tri države (Crna Gora, Srbija, Albanija). Planinski venaci sa dubokim dolinama i oštrim vrhovima dugačak je 417 km. Najviši vrh Prokletija nalazi se u Albaniji a to je Jezerski vrh (2 694 m), najviši vrh Srbije takođe se nalazi na Prokletijama i zove se Đeravica 2 656 m.

Crna_Gora_Prokletije_Vrh_Ocnjak_planinarenje_autobusom_akcija_povoljno
Pogled iz doline Ropojane na Karanfile

Na severu Crne Gore nalazi se nekoliko visokoih vrhova među kojima svojm oblikom vrh Očnjak (2 185 m) zauzima posebno mesto. Klima na Očnjaku i Prokletijama je raznolika i na malom prostoru menja se po horizontali i vertikali, ona je zapravo kontinentalna u višim predelima oštra alpska a u nižim umerena.

Crna_Gora_Prokletije_Putovanje_Vrh_Ocnjak_autobusom_akcija_First_minute
Jutro ispod Ocnjaka

Flora i fauna Prokletija je veoma bogata a odlikuju je brojne endemske vrste. Vrh očnjak je dobio ime zbog svog oblika jer na prvi progled se uočava sličnost sa oblikom zuba očnjaka. Predivan vrh planine najlepši je u svitanje kada se laganim hodom krećete dolinom Ropojane.

Crna_Gora_Prokletije_Putovanje_Vrh_Ocnjak_autobusom_akcija_Last_minute
Na pola puta do vrha

Prilikom prolećnog pa i letnjeg uspona često je u brojnim uvalama može naići na „stari“ sneg. Izvanredan pogled se pruža na obližnje vrhove tokom uspona ali najlepšti pogled se može doživeti kada se sa vrha Očnjaka pogleda u pravcu vrhova Karanfila.

Crna_Gora_Prokletije_Putovanje_Ocnjak_autobusom_Planinarenje_2020
Pogled sa vrha na Proklete planine

Netaknuta priroda i planinsku venci Prokletija pravi su izbor za uživanje u prirodi koja obiluje predivnim prejzažima, brojnim potocima i jezerima.

Crna_Gora_Prokletije_Putovanje_Vrh_Ocnjak_autobusom_akcija_osiguranje
Na samom vrhu nalazi se pecat Ocnjaka 2 185 m

 

Fotografije: jul 2005