Francuska Nica Autobusom izlet akcija

Francuska – Azurna obala, Nica, ruska crkva

Francuska – Azurna obala, Nica, ruska crkva

Na jugu Francuske nalazi se jedana od najlepših rivijera u Evropi. Prestoni grad Azurne obale je Nica koja od sredine XIX veka privlači brojne posetioce. Prvi posetioci bili su Englezi i njima u čast glavna promenada u gradu se zove promenada Engleza. Pored Engleza brojne aristokrate boravile su na Azurnoj obali tokom prijatnih i blagih zimskih meseci.

Francuska_Nica_Evropski_Gradovi_AUtobusom_izlet_first_minute_akcija_povoljno
Crkva Sv. Nikole u Nici

Veliki broj Rusa živeo je u Nici a broj ljudi se dodatno uvećao nakon što je završena pruga kojom je došao i ruski Car Aleksandar II. Bogati rusi sagradili su dve crkve u Nici, jednu u Sanremu i jednu u Kanu, tako da su tokom zime imali više svojih bogomolja za vreme odmora. Hram u Nici posvećen je Sv. Nikoli i pripada Moskovskoj patrijaršiji.

Francuska_Nica_Evropske_metropole_AUtobusom_izlet_first_minute_akcija
Ruska crkva u Nici ce vas podsetiti na Moskovsku crkvu Sv. Vasilija

Ona predstavlja najveću pravoslavnu crkvu u Zapadnoj Evropi. Crkva je osveštana decembra 1912 god. u zank sećanja na ruskog carevića Nikolaja II koji je umro u Nici. Carska zadužbina sagrađena u starom ruskom stilu po uzoru na crkvu Sv. Vasilija (Crveni trg). Crkva ima i specifične vizantijske elemenate tako da predstavlja svojevrstni unikat. Hram ima pet kupola što zapravio simboliše Isusa Hrista i četiri jevanđelista.

Francuska_Nica_Evropski_Gradovi_Autobusom_izlet_last_minute_akcija_povoljno
Crkva sa parkom predstavlja zelenu oazu u sred najurbanijeg dela grada Nice

Nakon 1917 god. i komunističkog progona mnoge ruske crkve u inostranstvu formiraju nadležnosti distancirajući se od Moskve (Egzarhat u Parizu). Crkava je dugo bila pod sporom (1931-2011) između Ruske zajednice na zapadu i Moskovske patrijaršije (spor između stare ruske elite iz Nice pre 1917 god i nove post sovjetske elite u Rusiji). Od 2013 god- crkva je pripala Ruskoj državi.

Francuska_Azurna_obala_Nica_Evropski_Gradovi_Autobusom_izlet_first_minute
Unutrasnjost crkve dekorisana je izuzetnim freskama gde dominira plava i zlatna boja

Crkva je izuzetno posećena tako da je poseti više od 85 000 turista godišnje. Hram je nedanvo u potpunosti renoviran tako da je možete posetiti i doživeti u njenom punom sjaju. Plava boja u kombinaciji sa brojnim zlatnim elemetima su zaslužni zašto veoma brzo stičete utisak da se radi o carskoj katedrali.

Francuska_Azurna_obala_Nica_Evropski_Gradovi_Autobusom_izlet_last_minute
Predivan sunčani dan ispred ruske bogomolje u Nici

Fotografije: jun 2018