Francuska – Kan, prestižni hotel Karlton

Kan je filmska prestonica sveta i nalazi se u oblasti primorskih Alapa (francuska provincija: Provansa-Alpi-Azurna obala). U Kanu danas živi oko 70 000 stanovnika. Kan je dobio ime po trsci koja raste u okruženju. Sve do XIX veka Kan je bio ribarsko selo kada je ovde prvi došao Lord Brigam i sagradio svoju vilu 1836 god.

Francuska_Kan_Azurna_obala_hotel_Karlton_Evropski_gradovi_akcija

Najpopularnija gradska ulica je bulevar Kroazet. Ovde se nalaze najpoznatiji hoteli, butici sa marakama koje predstavljaju vrh Francuske i svetske mode. Čuveni hotel Carlton (Karlton) u kome odsedaju najveće filmske zvezde sagrađen je 1911 god. u neoklasičnom stilu. Hotel je bogato ukrašen, a kupole su urađene na osnovu grudi čuvene francuske kurtizane Katarine Otero.

Francuska_Can_Azurna_obala_hotel_Carlton_Evropske_metropole_first_minute

Hotel ima 343 lukzusne sobe i svoju privatnu plažu. Najfiniji pesak hotel uvozi iz susednog mesta Frežus. Sala za ručavanje se nalazi na 7. spratu i zove se Otero sala. Svake godine po jedan od apartmana nosi ime prema predsedniku žirija Kanskog filmskog festivala (npr. – apartman Šona Pena za noć je koštao nekoliko hiljada evra).

Francuska_Cannes_Azurna_obala_hotel_Karlton_Evropski_gradovi_last_minute

U hotelu Karlton su snimani spotovi Eltona Džona a bio je i glavna lokacija za snimanje Hičkokovog filma „Uhvati lopova“ – Grejs Keli i Keri Grant (na snimanju je Grajs upoznala Renijea III princa od Monaka). Da nije sve tako sjajno u hotelu, svedoči događaj iz 1994 kada je ukraden nakit u vrednosti od 43 miliona dolara.

Francuska_Kan_Azurna_obala_hotel_Karlton_Evropski_gradovi_autobusom_povoljno

Prošetati predivnim bulevarom Kroazet tako da vam se sa leve strane nalazi čuveni hotel a sa desne strane predivna Kanska plaža i da uz to sretnete neku od svetskih glumačkih zvezda predstavlja poseban trenutak u vremenu.

Francuska_Kan_Azurna_obala_hotel_Karlton_super_odmor_popust

Fotografije: jun 2014