Francuska – Kan, Stari grad

Kan je filmska prestonica sveta. Nalazi se na Azurnoj obali u podnožju primorskih Alapa. Grad je lociran na raskrsnici Alpa, Provanse, Monaka i Italije i danas ima oko 70 000 stanovnika. Kan je dobio ime po trsci koja ovde raste (canna). Do 19 veka Kan je bio ribarsko selo kada je ovde došao Lord Brigam i sagradio prvu vilu (1836 god.) koja je dobila ime po njegovoj kćerci (Eleora Lujza).

Francuska_Azna_obala_Kan_filmski_festiva_zlatna_palma_evropski_gradovi_akcija

 

Vest o novom mestu se brzo raširila među engleskom aristokratijom i brzo su počele da niču nove vile. Stari deo grada Le Suquet koji je nastao oko utvrđenja i crkve iz XII veka centar je ovog mediteranskog grada. Ovde se nalaze najpoznatiji hoteli, butici sa robnim marakama koje predstavljaju vrh francuske i svetske mode.

Francuska_Azna_obala_Kan_autobusom_zlatna_palma_evropski_gradovi_povoljno

Preko puta luke i tvrđave nalaze se dva ostrva. Sv. Onorat i Sv. Margareta. Na ostrvu Sv. Onorat nalazi se manastir i utvrđenje iz V veka. Za ovo utvrđenje se vezuje priča o čoveku sa gvozdenom maskom koga je posećivala žena. Legenda kaže da je čovek mogao biti otac Napoleona, da je žena otišla na Korziku gde se i porodila.

Francuska_Azna_obala_Kan_zlatna_palma_evropski_gradovi_first_minute

Druga legenda kaže da u zatvoru ležao brat Luja 14. koji je takođe imao pravo na vlast pa je bio utamničen. Tokom jedne oluje Sv. Onorat se popeo na palmu i tako se spasao. U pravo zbog ovog čina zlatna palma predstavlja glavnu nagradu na festivalu.

Francuska_Azna_obala_Kan_zlatna_palma_evropski_gradovi_last_minute

Ali najpoznatiji filmski festival je već neke nova priča. Šetnja starim gradom sa predivnim pogledom na Azurnu obalu i stari centar predstavlja pravo uživanje. Kako bi upotpunili utisak i pokrenuli sva vaša čula potrebno je da svratite u prodavnicu francuskog sira (na staroj pijaci) sa tradicijom dužom od jednog veka.

Francuska_Azna_obala_Kan_autobusom_avionom_evropski_gradovi_povoljno

Fotografije: april 2016