Francuska – Azurna obala, grad Nica

Francuska je treća država po veličini na evropskom kontinentu. Južna Francuska izlazi na Mediteransko more. Oblast kojoj pripada ova predivna obala naziva se Provansa-Alpi-Azurna obala. Glavni grad ovog regiona je Marselj međutim Nica zauzima posebno mesto i može se nazvati kraljicom Azurne obale.
Francuska_Nica_azurna_obala_leto_2020_akcija_autobusom
Pogled na grad Nicu sa srednjeg vidikovca
Nakon jednočasovne šetnje starim gradom koji vam svojom šarmom, mirisima i razigranim bojama skreće pažnju, našu pešačku turu završavamo na vidikovcu. Na ovom brdu nalaze se ostaci utvrđnja koje je u više navrata dogarđivano od XI do XVIII veka. Vidikovac u Nici ima tri nivoa. Prvi nivo je takozvana Belanda kula, mesto gde je živeo kompozitor Hektor Berlioc. Drugi ili srednji nivo je mesto koje inspiriše i izaziva divljenje (inače mesto gde su nastale naše fogotrafije). Treći nivo je najviša tačka uzvišenja (93 m) odakle se pruža pogled na čitav grad Nicu.
Francuska_Nica_azurna_obala_leto_2020_first_minute_putovanja_metropole_autobusom
Stari i novi grad u Nici deli najlpeši park na Azurnoj obali
Srednji vidikovac je mesto odakle na prvi pogled možete da zaključite zašto se ova obala naziva Azurna. Boja mora na ovom mestu je jednostavno čarobna. Glavni bulevar proteže se uz gradsku plažu i nosi ime promenada Engleza, u čast Engleza koji su sredinom XIX veka počeli da dolaze na ovu predivnu plažu.
Francuska_Nica_azurna_obala_leto_2020_Last_minute_Evropske_metropole_autobusom
Uzane ulice starog grada remeti dominantna kupola crkve Sv. Ruperta
Boja mora i prijatna mediteranska klima brzo se pročula starim kontinentom tako da su i ostale aristokratske porodice počele da dolaze u većem broju kako bi ove proveli zimske mesece. Ispod samog vidikovca nalazi se stari grad sa uskim mediteranskim ulicama gde možete uživati u francuskom vinu ali i probati neke od sperijaliteta kao što su Soka, Pisaladere ili Nica Salata. Na trgu Roseti postoji poslastičarnica koja ima više od sto vrsta sladoleda.
Francuska_Nica_azurna_obala_leto_2020_first_minute_Izlet_obilazak_metropole
Boja mora na gradskoj plaži je čarobno tirkizna

Od marta pa do novembra prijatna mediteranska klima omogućava da turisti koji obilaze grad uživaju u predivniom prirodnom okurženju ali i odličnim hranom koja se sprema u starom gradu. Prilikom obilaska evropskih metropola kada se ide ka Španiji ovaj čarobni grad je nezobilazna tačka na putovnju.

Francuska_Nica_azurna_obala_letovanje_2020_akcija_popust_putovanja_autobusom
Kratak predah nakon završene pešačke ture

Fotografije: mart 2018