Francuska – Nica, trg Masena za vreme Karnevala

Grad Nica je prestonica oblasti Alpi-Azurna obala na jugu Francuske. Nica je peti grad po veličini u zemlji i danas ima oko 350 000 stanovnika. Pored predivne gradske plaže koja se proteže 7 km uz promenadu Engleza u gradu se nalazi jedan od najlepših parkova na mediteranskoj obali Francuske. Sredinom XIX veka reka Palion tekla je uz zidine donjeg grada Nice. Zidine su polako gubile svoju primarnu namenu i vremenom su uklonjene.

Francuska_Nica_karneval_evropski_gradovi_autobusom_first_minute
Statua Apolona na trgu Masena izgleda minorno u odnosu na Karnevalske figure

Kroz centar grada tekla je reka Palion koja je zapravo smo nekoliko nedelja godišnje koristila svoje veliko korito punim kapacitetom. Krajem XIX veka počelo je prekrivanje korita reke koje je u potpunosti pokrivno sedamdesetih godina prošlog veka. Dobijen je veliki prostor u srcu grada, koji je pretvoren u park. U srcu parka nalazi se najpoznatiji trg u gradu Masena. Na ovom prostranom trgu organizuju se najvažnije gradske manifestacije od koji veoma važno mesto zauzima februarski Karneval.

Francuska_Nica_karneval_evropske_metropole_autobusom_last_minute
Trg je prepun ljudi a često toplo vreme i prijatna temperatura upotpunjuje ovaj zimski događaj

Reč karneval izvorno potiče od latinske reči carne levare što u bukvalnom prevodu znači izbaciti meso. Kako se karneval organizuje pred početak velikog (uskršnjeg) posta otuda dolazi i naziv proslave koja označava početak perioda kada se ne jede meso tj. kada se jede samo posna hrana. Karneval predstavlja dan uživanja dan igre, preterivanja uoči perioda posta i suzdržavanja. Karneval u Nici se prvi put pominje u pisanim izvorima 1294 god. kada je grof Provanse Šarl Anžujski proveo nekoliko karnevalskih dana u gradu.

Francuska_Nica_karneval_evropski_gradovi_minibusom_first_minute_akcija
Na trgu se nalazi veliki broj zabanih aparata ali je džinovksa panorama često favorit u izboru voznji

Tokom srednjeg veka karnevali su održavani na ulicama starog grada ali je poznato da su aristokrate organizvale i privatne karnevale u svojim vilama. Tokom duge tradicije karnevala razvili su se različiti običaji od koji je važan onaj koji predstavlja ritual nošenja kraljeve figure. Bitka cvećem je još jedan od običaja koji veoma popularan, a predstavlja gađanje cvećem između devojaka obučenih u cvetne haljine i turista, kada se ispali oko 5000 cvetnih projektila.

Francuska_Nica_karneval_metropole_minibusom_first_minute_akcija_izlet_povoljno
Pogled sa panorame na park i stari grad je poseban doživljaj

Karneval u Nici poseti od pola miliona do milion turista za koji grad potroši oko 7 miliona evra da bi zarada bila trostruko veća tj. grad Nica zaradi oko 30 miliona. Karnavel u Nici sa svojom centralnom tačkom na trgu Masena tokom dana ali i u večernjim časovima nije atrakcija samo za decu već i za odrasle koji vole dobar provod i opuštanje uz dobro organizovan karnevalski program koji se završava veličanstvnim vatrometom.

Francuska_azurna_obala_Nica_karneval_evropski_gradovi_minibusom_last_minute_akcija
U sjajnu atmosferu priče vodiča zvuče još lepše

Fotografije: februar 2016