Francuska – San Trope, Saint Tropez, Žandarmerijska stanica

San Trope danas ima oko 5 500 stanovnika i nalazi u provinciji Provansa-Alpi Azurna-Obala. Grad je udaljen 120 km od Nice i pripada okrugu Var. Nakon drugog svetskog rata grad postaje stecište muzičara, umetnika i prerasta u poznato letovalište gde se okuplja Jet-set američkog i evropskog društva.

Francuska_Sen_Trope_Policijska_stanica_Lui_de_Fin_autobusom_akcija

Glavne ekonomska grana u gradu je turizam. Tokom 1950 god. snima se film A god created woman – u kome je glavnu ulogu igrala poznata glumica Brižit Bardo. U ovom periodu nastaju brojne pesme: Pink Floyd „Sanit Tropez“, Aerosmit „Permanent Vacation“, DJ Antonine „Welcome to Saint Tropez“ nakon čega grad postaje sve popularniji.

Francuska_Sen_Trope_zandarmi_iz_sentropea_autobusom_povoljno

Bikini revolucija počinje 1962 god. u Americi kada je predstavljen toples „Monokini“, tada u Evropi Italijanska i Španska crkva upozorava na opasnosti koje donosi „lagana“ odeća.

Francuska_Sen_Trope_Lui_de_Fin_autobusom_evropski_gradovi_minibus

Tokom 60-ih počinje seksualna revolucija koja između ostalog zahteva slobodu oblačenja za žene. Poznata komedija Policajci iz San Tropea (Luis De Fin), na šaljiv način predstavlja početak bikini revolucije koja ja u osnovi predstavljala borbu za pravo na slobodu oblačenja žena. U period od 1964 do 1982 god. snimnjeno je ukupno 6 filmova koji su na direktan i indirektan način proslavili San Trope.

Francuska_Sen_Trope_Zandarmi_bikini_revolucija_autobusom_first

Iako su Žandarmi iz San Tropea za naše roditelje i neke od nas bili samo odlična komedija, bikini revolucija predstavljala je veliki korak za modernizaciji društva i izjednačavanje prava žena i muškaraca. San Trope je danas miran turistički gradić sa prelepim starim gradom i lukom gde možete uživati predivnom ambijentu ali i odličnom francuskom vinu.

Francuska_Sen_Trope_Last_minute_evropske_metropole_obilazak

Fotografije: mart 2016