sen trope putovanja autobusom

Francuska – šarmantni Sen Trope

Francuska –  gradić Sen Trope

U Francuskoj provinciji Provansa-Alpi-Azurna obala nalazi se grad Sen Trope u kom danas živi 5 500 stanovnika. Grad je udaljen 120 km zapadno od grada Nice. Tokom IV vekа pre.n.e. grci iz kolonije Masila (danas Marselj) na prostorima grada osnovali su jednu manju koloniju.
Pogled sa zidina starog grada Sen Tropea
Pogled sa zidina starog grada Sen Tropea
Rimljani 31 god. pre.n.e. zauzimaju ove prostore i osnivaju novi grad kome daju ime Heraclea Caccaliera. Današnje ime grad je dobio prema srednjovekovnom mučeniku Svetom Tropezu. Prema legendi on je živeo u gradu Pizi za vreme cara Nerona, nije hteo da se odrekne hristove vere zbog čega je pogubljen. Legenda kaže da je njegovo telo stavljeno u čamac sa jednim psom i petlom koji je pušten u more, da bi ga voda donela na današnju obalu grada Sen Tropea.
Francuska_Sen_Trope_Metropole_2020_Evropske_Metropo_Putovanja_Uskrs_Akcija_Last_MInute
Jedan od mnogih ulaza u utvrđenje
Nakon propasti Rimskog carstva ovim prostorima vladaju germanska plemena. Azurna obala bila je česta meta Saracenskih gusara koji su pljačkali primorske gradove. Arapi vladaju gradom tokom X veka, da bi u narednim vekovima došlo do brojnih sukoba hrišćana i muslimana na prostoru grada. Dobri kralj Rene I ponovo naseljava grad koji u XVI veku postaje grad-država. Tokom XVII veka u Sen Tropeu boravi prva ekspedicija iz Japana. Tokom narednog veka u ratu za Austrijsko nasleđe grad se bori za slobodu.
Francuska_Sen_Trope_Metropole_2020_Gradovi_Evrope_Putovanja_Uskrs_Akcija_First_MInute
Poznata policijska stanica iz filma – Žandar iz Sen Tropea
Grad je prvi dočekao oslobodioce (operacija Dragon) i tako postao prvi slobodan grad na Azurnoj obali nakon 4 godine Nemačke okupacije tokom drugog svetskog rata. Nakon oslobođenja Azurna obala i Sen Trope postaju omiljeno mesto okupljanja evropskog visokog društva. Veliku popularnost grad je stekao zbog komedije Žandari iz Sen Tropea, koju je Luji de Fin snimo baš ovde. Komedija na šaljiv način predstavlja bikini revoluciju iz 1962 god.
Francuska_Sen_Trope_Plaze_Gradovi_Evrope_PPutovanja_Autobusom_Akcija_Last_MInute
Gradska luka tokom letnje sezone popunjena je luksuznim jahtama
Odlazak na Azurnu obalu svakako čini poseban užitak a kao trešnja na tortu može se dodati obilazak ovog poznatog šarmantnog francuskog gradića. Uske mediteranske ulice koje od luke vode ka utvrđenju mesto su gde možete naići na radnjice i suvenirnice sa tipičnim franscuskim proizvodima. Razgledanje grada često se organizuje prilikom odlaska na letovanje u Španiju kada se kao mesto za kraći odmor i pauzu odabere baš Sen Trope.
Francuska_Sen_Trope_Avioom_Gradovi_Evrope_Putovanja__2020_1.Maj_Akcija_First_MInute
Šetalište uz luku prepuno je barova i restorana

Fotografije: mart 2016