Grčka – Delfi, arheoloski lokalitet

Antički grad Delfi Grci su smatrali centrom sveta a bio je izuzetno važan jer su u njemu boravile grčke proročice. Grad se nalazi ispod vertikalne litice planine Parnas. Prema mitologiji Apolonovo svetilište sagradili su Grci sa Krita koji su se iskrcali u Delfsku luku 15 km od grada. Apolon delfski dobio je taj naziv jer je prema legendi stigao do grada u obliku delfina.

Grcka_Leto_2020_Jonska_obala_Delfi_autobusom_first_minute_akcija
Grandiozni hram boga Apolona

Prema novijim arheološkim iskopavanjima na lokalitetu su potvrđeni nalazi iz neolitskog perioda ali i znatno kasniji nalazi koji se vezuju za Mikensku kulturu. Intenzivni razvoj grada počinje sredinom VIII veka pre.n.e. kad se u gradu učvršćuje kult boga Apolona. Hram boga Apolona bio je gigantskih razmera imao je veliki broj dorskih stubova a u potpunosti je završen 380 god. pre.n.e. Proročice su zauzimale posebno mesto u gradu. Prva poznata proročica bila je Sibila a kasnije je njeno ime postalo titula njenim naslednicama.

Grcka_Letovanje_2020_Jonska_obala_Delfi_autobusom_first_minute_akcija
Delfske prorocice imale su fascinanatan pogled na okolinu

Prema legendi ona je bila Apolonova sestra ili kćerka. Možda još poznatija proročica bila je Pitija. Ona je nakon komplikovanih rituala koji su uključivali i kupanje u izvoru Kastalije ali i udisanju isparenje iz pećine proricala često nejasnim rečima koje su kasnije tumačili sveštenici. Proročice su imale veliki uticaj jer su ih i kraljevi ali i veliki Grčki junaci konsultovali pred važne događaje (bitke, početak izgradnje gradova, pred polazak na duge polovidbe itd.).

Grcka_Leto_2020_apartmani_Delfi_autobusom_last_minute_akcija
Na lokalitetu se nalaze brojni ostaci dorskih stubva koji su nekada bili deo velikog hrama

Poznati su ostici kružne građevine (Tolos) koji je sagrađen početkom IV veka. Tolos se sastojao od 20 dorskih stubova koji su bili raspoređeni na spoljnom odbodu i 10 korintskih koji su se nalazili na unutrašnjem. Pored brojnih antičkih građevina u Delfima se nalaze i ostaci amfiteatra koji je današnji oblik dobio sredinom II vek. Teatar je doživeo brojne dogradnje da bi mu kapacitet bio 4500 gledalaca.

Grcka_Letovanje_2020_Jonska_obala_Delfi_autobusom_first_minute_povoljno
Prelepa dolina ispunjena je maslinovim drvecen sve do sinjeg mora
Grcka_Leto_2020_Jonska_Delfi_autobusom_first_minute_akcija_hoteli
Arheloški lokalitet Delfi uređen je za posete i poseduje svu potrebnu infrastrukturu

Prva iskopavanja obavljena su 1893 god. a lokalitet je 1987 upisan na UNESKO listu kulturne baštine. Sam lokalitet zadivljuje posetioce pre svega svojom lokacijom, predivnim pogledom ali i monumentalnošću svojih građevina. Poseban je osećaj da se nalazite u centru Grčkog antičkog sveta gde su vladari i heroji uz pomoć proročica donosili odluke od velikog značaja.

 

 

 

Fotografije: 2016