Grčka – grad Krf, Venecijanska tvrđava

Krf je najzapdnije i drugo po veličini Grčko ostrvo u Jonskom moru. Ostrvo je dugačko 85 km, široko 18 km a površina ostrva iznosi 579 km2. Prema grčkoj mitologiji ostrvo je dobilo ime po imenu nimfe Korkire koju je sa ostrva oteo Posejdon a ona mu je kasnije rodila sina Fajaka. Druga pretpostavka vezana je za prevod imena Korkira na grčki i znači „greben pun vrhova“.

Grcka_Letovanje_2021_ostrvo_krf_autobusom_venecijanska_tvrdjava_akcija

Na istočnoj obali nalazi se grad Krfa koji prestavlja ujedno kulturni i ekonomski centar ostrva. Grad je bogat građevinama iz različitih perioda a intenizvno je naseljen i urbanizovan u VIII veku pre. n.e. kada započinje antička istorija Krfa. Na ostrvu su živeli Grci zatim ga zauzimaju Rimljani a tokom srednjeg veka bio je deo moćne Vizantijske imperije.

Grcka_Leto_2021_ostrvo_krf_minibusom_venecijanska_tvrdjava_first_minute

Nakon pada Konstantinopolja Turci zauzimaju deo po deo južnog Balkana a ostrvo Krf pljačkaju u više navrata. Od XVI do XVIII veka Venecijanci (Mletačka Republika) zauzima veliki deo Jadrana i sever Jonskog mora kada osnivaju važnu pomorsku bazu u gradu Krfu.

Grcka_Leto_2020_ostrvo_krf_autobusom_venecijanska_tvrdjava_last_minute

Velika Venecijanska tvrđava nalazi se na važnom strateškom mestu i predstavlja poznatu turističku atrakciju koju poseti veliki broj posetilaca svake godine. Nakon velike Osmanske opsade grada 1537 god. Mletački guverner naredio je izgradnju moćnog utvrđenja. Novi bastioni sagrađeni su prema planovima inžinjera Savornjana i Martinenga.

Grcka_Letovanje_2021_ostrvo_krf_autobusom_jonska_obala_popust

Ovom prilikom iskopan je i veštački kanal kojim je utvrđenje dobilo viši nivo bezbednosti jer ga je voda okruživala sada sa svih strana a pokretni most spajao ga je sa kopnom. Tvrđavu su tokom novije istorije više puta dograđivali Francuzi i Englezi čije tragove možemo videti i danas. Pogled na zaliv i na stari grad sa gradskih kula Venecijanskog utvrđenja predstavlja pravi doživljaj. Za obilazak grad potrebno vam je pola dana kako bi zavirili u brojne prolaze i hodnike ali i da bi prošetali visokoim bedemima sa kojih se pruža veličanstven pogled.

Grcka_Letovanje_2021_grad_Krf_autobusom_Srpska_kuca_povoljno

Fotografije: jul 2010