Grčka – jonska obala, grad Krf, srpska kuća

Krf je drugo po veličin Grčko ostrvo u Jonskom moru. Ostrvo je dugačko 85 km, široko 18 km a njegova površina iznosi 579 km2. Na istočnoj obali nalazi se grad Krfa koji prestavlja ujedno kulturni i ekonomski centar ostrva. Krf nije samo prelepo jonsko ostrvo ono ima poseban zančaj za sve Srbe.

Grcka_Ostrvo_Krf_Srpska_Kuca_leto_2021_autobusom_first_minute

Početak Prvog svetskog rata obeležile su slavne pobede srpske vojske na Ceru i Kolubari međutim, već krajem 1915 god. nakon što Austro-Ugarska dobija snažnu pomoć Nemačke vrhovna komanda donosi odluku o povlačenju srpske vojske. Putevi dolinom Vardara bili su ugroženi prodorom Bugara a prelaz preko Crne Gore nebezbedan zbog Austro-Ugarskih snaga koje je zadržavala Crnogorska vojska na Mojkovcu.

Grcka__jonsko_more_ostrvo_Krf_Srpska_Kuca_letovanje_2021_autobusom_first_minute

Jedini put srpskoj vojsci bio je moguć preko Albanskih Prokletija. Različiti su bojevi ali negde oko 450 000 vojnika i civila povlačilo se preko Albanskih vrleti. Nakon nadljudskih napora i velikih stradanja od januara do sredine februara na Krf je prebačeno 140 000 ljudi, dok je u Bizertu prebačeno znatno manje ljudi, oko 10 000.

Grcka_Ostrvo_Krf_Srpska_Kuca_leto_2020_autobusom_vido_last_minute

Srpska vojska na Krfu boravi zajedno sa Vladom i delom civilnog stanovništva sve do početka leta. Za ovo vreme nije zabeležen nijedan icident između brojne vojske i malobrojnog Grčkog stanovništva. Na Krfu srpska vojska je trenirala ali i u slobodno vreme igrala srpsko kolo i maštala o oslobođenju i povratku u Srbiju.

Grcka_Jonska_obala_Krf_Srpska_Kuca_leto_2021_minibusom_akcija_povoljno

Mnogi se nikada nisu vratili sa Krfa a njihova tela i danas „spavaju“ na dnu plave Grobnice. Svedok ovih burnih vremena i mesto velikog prijateljstva dva naroda je Srpska kuća na Krfu. Ukoliko vas nekada povuku prelepe slike ovog jonskog ostrva i rešite da odete na Krf obiđite mesto stradanja i vaskrsa naših hrabrih predaka.

Grcka_Jonska_obala_Krf_Srpska_Kuca_leto_2021_minibusom_akcija_popust

Fotografije: maj 2012