Grčka – Jonska obala, Parga, stari grad

Grčka – Jonska obala, Parga, stari grad

Na najisturenijoj tački nadomak grada sa tri strane vodom okruženo je utrvrđenje u Pargi. Prvo utvrđenje podigli su stanovnici grada tokom XI veka koje je služilo za odbranu od pirata. Moćna Metačka republika širi svoje uticaje prema Jonskom moru tokom XIII veka.

Grcka_leto_2020_Jonska_Obala_Parga_autobusom_first_minute_akcija_povoljno
Pogled na predivnu gradsku plazu i manja ostrva preko puta

Mlečani su bili veliki trgovci ali i takmaci sa Carigradom, ali nakon 1204 god. polako preuzimaju primat u ovim oblastima i grade brojna utvrđenja. Sredinom XV veka Osmanlije su zauzele grad da bi ga ponovo Venecijanci povratili, ali i ojačali i proširili 1572 god.

Grcka_letovanje_2020_Jonska_Obala_Parga_autobusom_first_minute_akcija_povoljno
Stara luka u Pargi je mesto odakle se i dalje isplovljva brodic koji vodi na ostrva Pax i Antipaxi

Na portalu iznad kapije grada još uvek su vidljivi ostaci zaštitnika Venecije, krilatoga lava – Sv. Marka. Nove promene utvrđenje je doživelo početkom XIX veka za vreme moćnog oblasnog gospodara Ali paše, koga su još zvali i Paša Janjinski.

Grcka_leto_2020_Parga_autobusom_last_minute_akcija_super_odmor
Pogled na ostrva sa terase u podgradju

Za vreme njegove vladavine dograđeno je tursko kupatilo i haremske odaje na samom vrhu utvrđenja. Iako je grad Parga uglavnom poznat po predivnim plažama gotovo da nema našeg ili stranog turiste koji barem jednom za vreme svog boravka nije obišao stari grad na steni.

Grcka_leto_2020_Jonska_regija_Parga_autobusom_first_minute_akcija_pesak
U zanim gradskim ulicama nalaze se brojni barovi i restorani

Pogled sa starog grada je predivan, bez obzira da li gledate prema gradu ili na čarobno palvu pučinu. Parga je mesto koje će sigurno ispuniti vaš očekivanja u pogledu, mora, plaža, usluge, lokalnih izleta i kojem će te se barem još jednom vratiti.

Grcka_leto_2020_Jonsko_more_Parga_autobusom_first_minute_akcija_popust
Na vrhu staroga grada pogled vredan divljenja

 

Fotografije: septembar 2014