Grčka – ostrvo Krf, imperijalna palata Ahilion

Krf je najzapdnije i drugo po veličin Grčko ostrvo u Jonskom moru. Ostrvo je dugačko 85 km, široko 18 km a površina ostrva iznosi 579 km2. Na istočnoj obali ostrva 10 km južno od grada Krfa nalazi se vila Bavarske princeze Elizabete – Sisi. U Beču se nalazi muzej austrijske carice koja je bila supruga cara Franca Jozefa koji je vladao moćnom monarhijom od 1848 do 1916 god. Sisi je bila žena daleko ispred svoga vremena koja se nikako nije uklapala u okvire krutih protokola Bečkog dvora.

Grcka_Krf_Leto_2020_Akcija_First_minute_autobusom
U dvorištu vile nalazi se mnoštvo skulptura od kojih je najlepša – Ahil na samrti

U ovoj vili boravila je više puta a bila je i njeno utočište gde se povukla nakon što je tragično izgubila sina Rudolfa. Vila je građena po uzoru na Feničanske palate mada i sam naziv Ahilion upućuje na grčku mitologiju i njenog najvećeg junaka – Ahila. Brojne statue antičkih bogova i heroja od kojih je najznačajnija „Ahil na samrti“ kao i veći broj slika od kojih je najznačajnija „Ahilov trijumf“ krase ovaj izuzetni carski kompleks.

Grcka_Krf_Leto_2020_muzej_Povoljno_Akcija_First_minute_autobusom
Vila je građena u raskošnom stilu kao što dolikuje Bečkom dvoru

Prostor oko vile krase vrtovi sa izuzetnim pogledom na Jonsku obalu. Na svakom koraku se može osetiti poštovnje i divljenje koje austrijska carska porodoca gajila prema Grčkoj antičkoj kulturi. Za vreme Velikog rata vila je pretvorena u savezničku bolnicu koju su koristili pre svega francuski i srpski ranjenici.

Grcka_Krf_Leto_2020_Last_minuteAkcija_popust_avionom
Slika, Ahil vuče dvokolicama mrtvog trojanskog junaka Hektora zidina oko grada

Nakon završetka rata vila postaje vlasništvo Grčke države. Vila je korišćena od 1921 do 1924 god. kao sirotište za Jermensku decu iz Carigrada. Ostrvo Krf ima izuzetno mesto kod Srba ali je ujedno i poznata turistička destinacija naših ljudi.

Grcka_Krf_Letovanje_2020_Akcija_First_odmor_putovanje_minute_autobusom
Vila se nalazi na dominantnoj poziciji sa koje se pruža predivan pogled na obalu jonskog mora

Kada obiđete sveta mesta kao što su ostrvo Vido i Srpska kuća i ostatak vremena posvetite prelepim Krfskim plažama možda možete da izdvojite još par sati i posetite Ahilion. Krf je oduvek predstavljao izuzetno mesto za letovanje kao i za aktovan odmor u okviru kojega se mogu organizovati brojna putovanja u unutrašnjosti ostrva. Letovanje u Grčkoj je za sve nas odrmor ali i prilika da se obiđu neke od znamenitosti ove predivne i prijateljske zemlje.

Grcka_Ostrvo_Krf_sopstveni_prevoz_Leto_2020_Akcija_First_minut_apartmani
Najveći junak grčke mitologije Ahil u stojećem stavu 🙂

 

Fotografije: jul 2010