Holandija – Amsterdam, arheološki muzej

Holandija – Amsterdam, arheološki muzej

Amsterdam je najveći i ujedno prestoni grad države Holandije. Pored brojnih zanimljivosti glavna specifičnost grada su kanali koji zapravo predstavljaju saobraćajnice ali i gradski muzeji koji čuvaju jedan deo svetskog kulturnog blaga.

Holandija_Amsterdam_arheoloski_muzej_evropske_metropole_autobusom_first_minute

Amsterdam je dugo bio prestonica moćne države koja je svoje kolonije od XVII do XX veka imala širom sveta. Diplomate, ambasadori i brojni putopisci obilazili mnoge poznate arheološke lokalitete i sakupljali vredne artefakte. Najveći deo arheoloških nalaza koji su stigli u Amsterdam smešteni su u muzeju Alard Pierson.

Holandija_Amsterdam_arheoloski_muzej_evropski_gradovi_autobusom_last_minute

Veliki deo prve zbirke muzeja pripadao je ličnoj kolekciji Jana Siksa koji je bio profesor arheologije na Univerzitetu u Amsterdamu. Današnji muzej nalazi se u zgradi Holandske banke gde je premešten 1976 god. Arheološki materijal potiče iz različitih perioda, pre svega antičkih civilizacija i to Egipatske, Grčke, Etrurske i Rimske.

Holandija_Amsterdam_arheoloski_muzej_evropske_metropole_autobusom_akcija_povoljno

Pojedine posude sa Bliskog istoka pripadaju različitim periodima ljudske istorije u rasponu od 4000 god. pre.n.e. do 500 god. nove ere. U delu muzeja koji je posvećen egipaskoj umetnosti nalazi se soba posvećena smrti, gde je moguće videti kompletan proces mumifikacije ali i više sarkofaga i mumija.

Holandija_Amsterdam_grad__arheoloski_muzej_last_minute_minibus_popust

Zbirka muzeja čuva i više primeraka grčkih vaza crno firguralnog i crvno figuralnog stila koje potiču iz V i VI veka pre. n.e. Deo statua iz grčkog i rimskog perioda predstavljaju originalne nalaze a jedan broj poznatih svetskih skulptura izrađen je u vernim kopijama. Iako arheološki muzej u Amsterdamu nema velike zbirke poput onih u Berlinu ili Londonu, muzejska postavka predstavlja skladno i hronološki predstavljenu istoriju antičkog period vrednu pažnje.

Holandija_Amsterdam_gradski_muzej_centralna_evropa_metropole_autobusom_povoljno

Fotografije: Jun 2011