Holandija – Amsterdam, centar

Amsterdam je prstonica države Holandije i danas ima oko 1 milion stanovnika. Grad je osnovan XII veku kada je bio malo ribarsko selo. Amsterdam se u pisanim izvorima prvi put pominje 1275 god. kao selo Amstelredam na reci Amstel. Prvobitno naselje bilo je podeljeno na dva dela koja je spajao kanal čija je osnovna uloga bila odbrana od poplava.

Holandija_Amsterdam_evropske_metrolole_first_minute_autobusom_akcija

Prostor na kome je grad podignut predstavlja nestabilno močvarno zemljište tako da su prilikom izgradnje na mnogim mestima korišćeni drveni stubovi radi sigurnosti. Krajem XIV i tokom XV veka grad naglo napreduje da bi svoj vrhunac dostigao u XVI i XVII veku. Amsterdam postaje prestonica trgovačkog sveta, a najlepše građevine nastaju baš u ovom periodu.

Holandija_Amsterdam_posetite_stari_centar_evropske_metrolole_autobusom_akcija

Osnovica za obračun poreza u gradu predstavljala je širina kuće tj. koliko metara je kuća izlazila na kanal. Ovaj način obračuna poreza umnogome je uticao na gradsku arhitekturu tako da su kuće uglavnom uske a visoke kako bi se obezbedilo što više prostora za život i skaladištenje robe.

Holandija_Amsterdam_kanali_evropski_gradovi_last_minute_minibusom_povoljno

Prilikom šetnje centrom grada primetićete da je veliki deo kuća „kriv“, osnovi razlog za to su stubovi na kojima su kuće sagrađene a koji su vremenom potanjali. Krajem XVII veka odigrao se rat između Francuske i Holandije kada je gradska luka bila zatvorena što je negativno uticalo na trgovinu. Za vreme Napoleona Bonaparte Holandija je bila okupirana a period nakon okupacije predstavlja vreme oporavka i razvoja.

Nizozemska_Amsterdam_putovanje_evropske_metrolole_autobusom_akcija

Početkom XX veka grad se širi i postaje primaljivo mesto za život, zbog čega je gradska populacija naglo porasla. U gradu su 1928 god. oraganizovane Olimpijske igre. Iako je vreme često oblačno u gradu se oseća jaka pozitivna energija kao i velika raznolikost stanovika i turista koji cirkulišu centrom grada.

Holandija_Amsterdam_evropski_gradovi_first_minute_autobusom_sa_vodicem_popust

Fotografije: jun 2011