Holandija – Amsterdam, gradski kanali

Amsterdam je najveći u ujedno prestoni grad države Holandije. Pored brojnih zanimljivosti glavna specifičnost grada su kanali koji zapravo predstavljaju glavne saobraćajnice. Grad je osnovan XII veku kada je bio malo ribarsko selo. Prvi pisani izvori potiču iz XIII veka i pominju selo Amstelredam na raci Amstel. Zlatno doba grada počinje u XIV veku a svoj vrhunac posiže u XVI i XVII veku.

Holandija_Amsterdam_kanali_voznja_brodom_Evropske_metropole_autobusom_akcija
Veliki kanali grada su zapravo glavne saobracajnice

Za vreme velikog uspona grad postaje važan trgovački centar kada trgovina zapravo prevazilazi dotadašnje osnovno zanimanje ribarenje. Sredinom XVII veka brojni magacini u gradu do kojih su dolazili kanali radi utovara bili su prepuni robe iz Indije. Kanali su bili neophodni za snabdevanje i prevoz robe iz čitavig sveta. Tri glavna kanala Heregraht (Plemićki kanal), Prisengraht (Prinčev kanal) i Keisersgraht (Carski kanal) su iskopani sredinom XVII veka i imali su oblik koncentričnih pojaseva oko centra garda.

Holandija_Amsterdam_izlet_brodom_Evropske_metropole_autobusom_akcija_first
Najlepši način da doživite Amsterdam su zaprvao brodske ture

Ubrzo nakon završetka tri velika kanala iskopani su i mali bočni kanali koji su ih povezivali. Grad danas ima 165 kanala čija dužina iznosi oko 100 km a preko ovih kanala sagrađen je 1281 most. Najstariji most u gradu je Torensluis dok su danas najpoznatiji Magere brug (mršavi most) i Blaubrug (plavi most).

Holandija_Amsterdam_kanali_voznja_brodom_Evropski_gradovi_autobusom_povoljno
Rembrant – jedan od najvećih baroknih slikara Holandije ali i najveštiji slikar „naracije“ u istoriji umetnosti uopšte

Najveći broj kuća koje su sagrađen pored kanala završene su krajem XVI i početkom XVII veka. Na prednjem delu kuće često se nalazi natpis na kome je ispisana godina izgradnje. Tri puta nedeljno otvaraju se kapije kanala kako bi ušla sveža voda.

Holandija_Amsterdam_voznja_brodom_Evropske_metropole_autobusom_akcija
Glavno prevozno sredstvo holanđana je bicikl za koje u gradu postoje staze, mostovi, semafori itd.

Jedna od glavnih turističkih atrakcija je vožnja kanalima poznatim brodovima sa staklenim krovom iz kojih možete uživati u predivnoj arhitekturi grada. Iako nas na Holandiju asociraju klompe, cveće, vetrenjače itd. kanali zapravo predstavljaju pravo arhitektonsko čudo koje možete doživeti najbolje tokom lagane vožnje brodom uz atraktivne priče lokalnih vodiča.

Holandija_Amsterdam_Uskra_Prvi_maj_Evropske_metropole_autobusom_akcija
Planiranje rute pred polazak 🙂

Fotografije: jun 2011