Hrvatska – Pelješac, vrh Sv.Ilija

Na planini Zmijino Brdo ili Perunovo brdo kako je još zovu, nalazi se najvišu vrh poluostrva Sv. Ilija (961 m). Na poluostrvu Pelješac postoji više od 1100 vrsta biljaka od kojih su mnoge endemske.

Putovanja_2020_Hrvatska_Peljesac_First_Minute_Leto
Vrh Sv. Ilija

Ovi prostori su bili naseljeni tokom neolita. Tokom prvog milenijuma ove prostore naseljavaju Iliri koji trguju sa grčim kolonijama. Rimljani zauzimaju ove prostore u II veku pre.n.e. i osnivaju provinciju Damaciju. Na poluostrvu nalazi se Crkva Sv. Mihaila u Stonu. Crkva je poznata jer se u njoj nalazi najstariji portret jednog srpskog vladara – Mihaila (1080 god).

Putovanja_2020_Hrvatska_Peljesac_Last_Minute_Akcija_autobusom
Pogled na Dalmatinsku obalu

Tokom poznog srednjeg veka ovi prostori bili su pod uticajem Dubrovačke republike. Napoleon Bonaparta zauzeo je poluostrvo početkom XIX veka da bi nakon njegove vladavine ovi prostori pripali Austrijskoj imperiji.

Hrvatska_Putovanja_Evropski_Letovanje_2020_Peljesac_First_Minute_akcija
Manja ostrva od kojih je naj poznatije Badija

Nakon Drugog svetkog rata brojna ostrva na istočnom Jadranu postaju popularne turističke destinacije. Pored predivnih plaža na poluostrvu postoje brojne pešačke staze za treking i rekreaciju. Sa vrha planine se pruža čaroban pogled na Orebić i stari grad Korčulu. Pored Korčule vidi se i ostrvo Mljet ali i veliki deo poluostrva.

Orebic_Planinarenje_Leto_2020_Hrvatska_Korcula_First_Minute
Korčula pred vama

Tokom proleća šetnja prirodom sa predivnim pogledom na obalu Jadrana budi sva čula i ne može se lako opisati.

Hrvatksa_Letovanje_2020_Peljesac_autobusom_povoljno_popust_akcija
Vrh…

Fotografije: jun 2005