Italija – Amalfi obala, Amalfi, gradska plaža

Amlafi obala (Costiera Amalfitana) se nalazi u Salernskom zalivu (pokrajna Kampanija) a najlepši deo obale se proteže od grada Vietri sul Mare do mesta Pozitano. Obala je pod zaštitom uneska 1997 god. Najveći grad na obali je Salerno koji danas ima 130 000 stanovnika. Amalfi obala je podeljena na 13 opština. Ovu čarobnu obalu je najlakše obići brodom iz Salerna ili Sorenta. Amalfi je tokom srednjeg veka bio moćan grad država (839 -1200 god).

Italija_Amalfi_obala_Autobusom_plaze_obilazak_evropske_metropole_akcija_first_minute
Nas brod prilazi uzanoj Amalfi dolini gde se nalazi istoimeni grad

U gradu Amalfi danas živi oko 5000 ljudi. Krajem 19 veka na Amalfi obalu počinju da dolaze bogate aristokrate sa severa Evrope (najviše je engleskih turista). Zaštitnik grada je Sv. Andrej čije se mošti nalaze u gradskoj katedrali. Tokom IX veka Amalfi je bio bogata trgovačka republika, trgovalo se solju sa Sardinije, Vizantijskom svilom, robovima itd. Dok je većina italijanskih gradova toga vremena trgovala po sistemu trampe Amalfi je kovao zlatan novac.

Italija_Amalfi_coast_Autobusom_plaze_obilazak_evropske_metropole_akcija_last_minute
Još bliže gradu

Amalfi je imao podjednako dobre veze sa hrišćanskim ali i sa muslimanskim trgovačkim centrima. Amalfi je dugo bio vazal Konstantinopolja ali su mu najveći takmaci bili Đenova i Piza. Početkom XI veka za vreme valadavine vojvode Mansa grad dostiže svoj vrhunac moći i populacije (70 000 stanovnika). Tokom 12. veka Normani i Papska država se bore za prevlast nad Amalfijem. Krajem 12. veka grad Piza zauzima Amalfi, svog dugogodišnjeg rivala i veliku trgovačku konkurenciju, tada grad gubi nezavisnost i naglo gubi na značaju.

Italija_Amalfi_obala_Salerno_Autobusom_plaze_obilazak_evropske_metropole_akcija_first_minute
Zvonici grada među kojima dominira zvonika katedralne crkve

Tokom XIV veka kada je grad pogodio razorni cunami talas, Amalfi se više nikada nije oporavio. Flavio Gioia je bio čovek koji je prvi uveo upotrebu kompasa na moru. U gradu postoje dva manastira iz XIX veka Luni convento i Capucini convento. Amalfi obala predstavlja jednu od najlepših obala mediterana sa brojnim plažama koje ponekad ispunjavaju čitavu uvalu.

Italija_Amalfi_obala_Salerno_Autobusom_plaze_obilazak_evropske_metropole_akcija_first_minute
Gradska plaza Amalfi

Najčešće nam iskustva govore da su gradske plaže prosečne ali to nije slučaj sa gradskom plažom u Amalfiju. Na ovoj prelepoj obali teško možete odlulčiti na kojoj plaži da provedete dan, ali ako ste osoba koja ne želi da ide daleko u potrazi za plažom, gradska plaža vas sigurno neće razočarati.

Nakon brojnih krivina na uzanom putu ispred vas ukaze prelepi grad Amalfi
Nakon brojnih krivina na uzanom putu ispred vas ukaze prelepi grad Amalfi

 

Fotografije: jul 2019