Italija – Đenova, Akvarijum

Đenova je najveća luka u Italiji i šesti grad po veličini posle Rima, Milana, Napulja, Torina i Palerma. Druga je luka po veličini na Mediteranu posle Marseja. Đenova je glavni grad pokrajne Ligurije i danas ima oko 700 000 stanovnika u centralnoj zoni grada.

Italija_Ligurija_Djenova_Akvarijum_Evropske_metropole_autobusom_akcija

Grad se nalazi u najsevernijem delu Đenovljanskog zaliva u severnom delu Tirenskog mora i zauzima 30 km obale Ligurijskog mora. U centru starog grada koji je pod zaštitom UNESKO-a, nalazi se gradska luka. Za vreme rimljana ovde se nalazila važna pomorska baza a tokom srednjeg veka u gradskoj luci bila je usidrena jedna od najmoćnijih flota na Mediteranu koju je sagradila pomorska Republika Đenova.

Italija_Ligurija_Djenova_Akvarijum_Evropske_metropole_autobusom_akcija

Pored brojnih atrakcija u današnjoj luci se nalazi najveći akvarijum u Italiji i drugi po veličini u Evropi. Akvarijum se prostire na površini od 33 000 m2 a godišnje ga poseti više od 1 milion posetilaca. Na veliku godišnjicu otkrića Amerike 1992 godine (500 god. od otkrića) u gradu je ogranizovan „Ekspo Đenova“ kada je i otvoren novi akvarijum.

Italija_Pokrajna_Ligurija_Đenova_Akvarijum_Evropski_gradovi_first_minute

Akvarijum je dizajnirao italijanski arhitekta Renco Pijano. Akvarijum se sastoji od 70 bazena koji zahvataju 6 miliona litara vode. U akvarijum živi više od 12 000 životinja, riba, morskih sisara, ptica i reptila.

Italija_Ligurija_Djenova_Akvarijum_Evropski_gradovi_autobusom_last_minute

Najveću pažnju posetilaca privalače ajkule ali i razigrani delfini. Đenovljanski akvarijum je odlična prilika da se upoznate sa brojnim morskim životinjama koje nastanjuju Tirensko more.

Ligurija_Ponente_Djenova_Akvarijum_Evropski_gradovi_minibus_povoljno

Fotografije: maj 2014