Italija – Đenova, Antička, srednjovekovna i moderna luka

Đenova je danas najveća luka u Italiji a šesti je grad po veličini posle Rima, Milana, Napulja, Torina i Palerma. Druga je luka po veličini na Mediteranu posle Marseja.

Italija_LIgurija_Djenova_Evropski_gradovi_luka_autobusom_akcija_first_minute

Đenova danas ima oko 700 000 stanovnika i glavni grad pokrajne Ligurije. U centru starog grada koji je pod zaštitom UNESKO-a, nalazi se stara luka.

Italija_Ligurijska_Obala_Djenova_luka_Evropske_metropole_autobusom_popust

Za vreme rimljana ovde se nalazila važna pomorska baza a tokom srednjeg veka u gradskoj luci bila je usidrena jedna od najmoćnijih flota na Mediteranu koju je sagradila pomorska Republika Đenova.

Italija_Tirsnesko_more_Genova_Evropski_gradovi_luka_autobusom_last_minute

Englski brodovi plaćali su danak Đenovi kako bi mogli da koriste njenu zastavu jer su na taj načini bili bezbedni. Đenovaljanski brodovi gospodarili su Tirenskim morem ali i velikim delom Mediterana.

Italija_Djenova_Evropski_gradovi_anticka_luka_minibusom_povoljno

Danas se u staroj luci nalazi kopija starog srednjovekovanog broda koji je inače korišćen za snimanje filma Pirati sa Kariba. Jedna od atrakcija u luci je i pokretni vidikovac, koji predstavlja lift koji vas izdiže iznad luke i pruža vam mogućnost da luku i stari centar grada doživite na jedan potpuno drugačiji način.

Italija_Ligurija_Djenova_metropole_luka_autobusom_popsut_vodic

Fotografije: maj 2014