Italija – Firenca, crkva Svetog Krsta

Firenca je prestonica italijanske pokrajne Toskane a danas ima oko 450 000 stanovnika. Kroz grad protiče reka Arno čiju dolinu je od srednjeg veka pa do danas polako ispunio. Na prostoru Firence istraživani su ostaci Etrurskog i Rimskog naselja ali period srednjeg veka predstavlja zlatno doba grada.

1_Italija_Firenca_Crkva_sv_krsta_evropski_gradovi_akcija

Tokom srednjeg veka u gradu žive bogate trgovačke porodice koje su bile podeljene u dve političke frakcije Gvelfi (Papstvo) i Gibelini (Sveto Rimsko carstvo) koje su duboko delile srednjovekovnu Italiju. Upravo ova podela je iz grada oterala najčuvenijeg njenog stanovnika Dantea Aligijerija. Crkva Svetog krasta je upravo vezana za njega.

2_Italija_Firenca_Crkva_evropske_metropola_povoljno

Crkva svetog krsta je najveća franjevačka bazilika na svetu a osveštana je sredinom XV veka. Deo fresaka u crkvi predstavlja remek dela Đotoa i njegovih učenika. U crkvi su sahranjeni jedni od najpoznatijih svetskih umetnika i pronalazača (Mikelanđelo, Makijaveli, Galileo) ali ne i Dante. Priča o najvećem pesniku italijanskog srednjeg veka je burna i puna uspona i padova. Njegova Božanstvena komedija predstavlja najveće epsko delo italijanske literature.

3_Italija_Firenca_Crkva_danteovg_grob_autobus_first_minute

On je rođen u Firenci a nakon punoletstva upoznao je Gvaida Kavalkantija, Lapo Đianija kao i mnoge druge pesnike sa kojima je učestvovao u organizaciji pokreta „Slatki novi stil“. Tokom političkih borbi Gvelfa i Gibelina Dante je boravio u Rimu kada su crni Gvelfi zauzeli grad a on osuđen na izgnanstvo. Nakon boravka u Veroni, Parizu (po nekima u Oksfordu) on odlazi u Ravenu gde završava Raj i umire.

4_Italija_Crkva_svetog_krsta_last_minute_sa_vodicem_popust

U crkvi svetog krsta u Firenci nalazi se prazan grob Dantea Aligijeria a njegovi ostaci se nalaze u kapeli u gradu Raveni. Iako su se Fjorentinci bezbroj puta pokajali kroz istoriju zbog Danteovog proterivanja i više puta tražili njegove ostatke oni su ostali u Raveni do danas. Čarobna Firenca ili muzej na otvorenom kako još nazivaju ovaj grad ima bezbroj prelepih skulptura u gelarijama (Ufici, Akademija itd.) i na otvorenom ali samo jedan kenotaf (prazan grob) i on pripada baš najpoznatijem sinu ovoga grada.

5_Italija_Firenca_Crkva_svetog_krsta_evropski_gradovi_aviono

Fotografije: Firenca oktobar 2016