Italija – Firenca, Stara Palata (Palazzo Vecchio)

Prestoni grad italijanske pokrajne Toskane je Firenca i danas ima oko 400 000 stanovnika. Firenca se nalazi u dolini reke Arno koja protiče kroz grad. Na prostoru Firence pronađeni su ostaci Etrurskog i Rimskog naselja međutim period srednjeg veka predstavlja zlatno doba grada. Tokom srednjeg veka u gradu žive bogate trgovačke porodice koje su bile podeljene u dve političke frakcije Gvelfi (Papstvo) i Gibelini (Sveto Rimsko carstvo).  Ove politicke partije su duboko delile srednjovekovnu Italiju.

Italija_Firenca_Palazzo_Vechio_Evropski_gradovi_autobusom_first_minute

Uprkos čestim sukobima Firenca širi svoj uticaj na prostore Areca, Pistoje i Siene. Krajem XIV veka dogodila se velika pobuna protiv magnata, nakon ove pobune porodica Mediči dolazi na vlast. Članovi porodice Mediči duže od 300 god. upravljaju gradom i ostavljaju neizbrisive kulturne tragove kroz velika umetnička dela koja su nastala u ovom periodu.

Italija_Firenca_Stara_palata_Evropski_gradovi_autobusom_last_minute

Najveći uspon Mediči dostižu u XV veku za vreme Lorenca veličanstvenog koji je u grad doveo: Brunelešija, Botičelija, Donatela i mnoge durge umetnike koji su postavili temelje renesanse. Mediči prestaju da vladaju gradom nakon 1737 god. kada Firenca pada pod vlast vojvoda od Lorene do 1865 god. Grad je pripojen Kraljevini Italiji čija je bio prestonica sve do. 1871 god. kad prestonica Italije postaje Rim.

Italija_Firenca_Palazzo_Vechio_Evropski_gradovi_autobusom_akcija

Na trgu Pjaca dela Sinjorija nalazi se gradska većnica (Palaco Vekio) koja predstavlja. jednu od najimpozantnijih gradskih većnica u Toskani. Palata je sagrađena 1299 god. u romaničkom stilu. Kada su Mediči premestili svoju rezideciju u Palatu Piti palata na trgu gospode dobila je današnji naziv Stara Palata. Tokom srednjeg veka u palati je zasedala Sinjorija grada Firence (vladajući savet Fiorentinske republike).

Italija_Firenca_Palazzo_Vechio_Evropski_gradovi_autobusom_popusti

Ispred Palate 1910 god. postavljena je kopija Mikelanđelovog Davida a original koji je na ovom mestu stajao od 1504 god. premešten je u galeriju Akademiju. Unutrašnjost plate kao i prostrani atrijum raskošno su dekorisani. Na trgu Ispred Palate uvek je kao u košnici, veliki broj turista koji dolazi da obiđe kolevku renesanse ne može da se ne slika na ovom trgu a da se u pozadini vidi veličanstveno zdanje Stare palate.

Italija_Firenca_Palazzo_Vechio_autobusom_minibusom_povoljn_first_minute

Fotografije: oktobar 2016