Italija – Ligurija, Albenga, Stari grad

Ligurija predstavlja jednu od najmanjih pokrajina u Italiji. Ligurijska obala ili Obala cveća kako se često naziva ovaj predeo proteže se od Ventimilje do Đenove. Grad Albenga nalazi se na reci Centa, drugi je po veličini u oblasti Savona i danas ima oko 25 000 stanovnika. Ime grada ima latinske korene i potiče od reči Albingaunum (Album Ingaunum) što u prevodu sa Galsko-Ligurijskog znači perstoni grad.

Italija_Ligurija_Albenga_Evropski_Gradovi_autobusom_first_minute_akcija

Tokom XIV veka dugokorišteno ime Albingano transformiše se u sadašnji naziv grada Albenga. Na prostoru grada Liguri su osnovali su prvo naselje u IV veku pre. n. e. Tokom Drugog Punskog rata stanovnici grada bili su saveznici Kartaginjana koje su izgubili rat a stanovnici grada su vremenom romanizovani. Za vreme Julija Cezara grad je proširen i dobija povlašćen status.

Italija_Ligurijska_obala_Albenga_Evropske_metropole_autobusom_last_minute

Novija arheološka istraživanja potvrdila su veliku graditeljsku aktivnost sredinom IV veka kada je proširena stara luka i sagrađen novi gradski bedem. Grad je stradao prilikom Vizigotskih upada krajem V veka. Albenga kao nezavisna komuna učestvuje u Prvom krstaškom ratu 1098 god. Tokom srednjeg veka grad i njegova okolina manjali su organizaciju i savezništva sa susednim gradovima da bi početkom XIX veka grad bio pripojen kraljevini Sardiniji.

Italija_Tirensko_more_Andora_Evropski_Gradovi_minibus_last_minute_povoljno

U gradu se nalazi katedrala Sv. Arhangela Mihaila koja je podignuta na temeljima ranohrišćanske crkve iz V veka. Na današnjoj crkvi mogu se primetiti delovi starijih crkava ugrađenih u fasadu koji potiču iz romaničkog i gotičkog perioda.

Italija_Ligurija_Imperia_Evropski_Gradovi_autobusom_popusti_povoljno

Današnja crkva dobila je najvećim delom svoj oblik tokom XVII veka. Pored crkve se nalazi i ranohrišćanska krstionica iz V veka kao i stara gradska kuća. Gradska kuća u kojoj je zasedao veliki gradski savet potiče iz XIV veka. Danas je Albenga atraktivno turističko letovalište sa velikom peščanom plažom i brojnim smeštajnim kapacitetima koja pored prelepog mora svojim posetiocima nudi bogato kulturno nasleđe.

Italija_Pokrajna_Ligurija_Evropski_Gradovi_midibus_second_minute_povoljno

Fotografije: mart 2016