Italija – Ligurija, čarobni Červo

Grad Červo se nalazi u Italijanskoj pokrajni Liguriji a pripada teritoriji grada Imperije. U ovom mirnom gradiću danas živi oko 1300 stanovnika. Prvu naseobinu na ovom mestu pod nazivom Vila Julia Augusta sagradili su rimljani.

Italija_Ligurija_Zaliv_Dianeze_Cervo_Evropski_gradovi_autobusom_akcija
Tabla koja razdvaja San Bartolomeo Al Mare od Cerva koji su se danas spojeni

Tokom srednjeg veka grad je pripadao oblasti Klavesana koja je bila pod upravom grada Đenove. Červo je svoj današnji izgled dobio u XVI veku, kada su i izgrađene zidine i kule koje su štitile gradsko jezgro.

Italija_Ligurija_Zaliv_Dianeze_Cervo_Evropski_gradovi_autobusom_first_minute
Ostaci antickog grada u reci ispod gradskog mosta

Katedralna crkva grada sagrađena je u baroknom stilu i posvećena je Jovanu krstitelju. Nedaleko od crkve nalazi se i Oratorijum čije dobro očuvane freske potiču iz XVIII veka.

Italija_Ligurija_Cervo_Evropske_metropole_autobusom_povoljno
Zvonici grada Cerva (crkve Sv. Jovana) vide se izdaleka

Stanovnici grada su sve do sredine XX veka živeli od ribarenja, pomorstva i uzgajanja maslina. Poslednjih pola veka turizam postaje najvažnija privredna grana grada Červa. Tokom juna u gradu se organizuje poznati muzički internacionalni festival.

Italija_Ligurija_Cervo_Evropski_gradovi_minibusom_popust
Pogled sa nekoliko gradskih vidikovaca je fascinantan

Ovo prelepo mesto kupiće vas čarobnim bojama cveća koje vire iz dvoriša u uzanim mediteranskim ulicama. Gotovo svaka ulica vodi ka balkonima i vidikovcima odalke se pruža predivan pogled na zaliv Dijaneze.

Italija_Ligurija_Cervo_Evropski_gradovi_minibusom_popust
Uzane mediteranske ulice vode ka gornjem gradu i velikom vidikovcu

Fotografije: jun 2014